Srbi napustili kosovske institucije, policajci skinuli uniforme

Printscreen / Tanjug

Nakon što su održali sastanak, predstavnici Srba odlučili su da napuste sve kosovske institucije. Zbog složene situacije na Kosovu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otkazao je sve ranije najavljene posete inostranstvu. Osim toga, on je danas prisustvao vanrednoj sednici Vlade Srbije, nakon čega je imao razgovore sa ambasadorkom Kine, kao i ambasadorom Rusije. U toku dana, Vučić će se sastao i sa patrijarhom Porfirijem i Sindom Srpske pravoslavne crkve.

.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“, javlja KoSSev.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj Vladi dao je ostavku na mesto Ministra za zajednice i povratak.

Igor Simić saopštio je da podnosi neopozivu ostavku na mesto poslanika Kosovske Skupštine.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj Vladi dao je ostavku na mesto Ministra za zajednice i povratak.

Igor Simić saopštio je da podnosi neopozivu ostavku na mesto poslanika Kosovske Skupštine.

POLICAJCI SKINULI UNIFORME

Službenici Kosovske policije iz redova srpske zajednice skinuli su uniforme.

U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini , administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić

Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na Severu.

Šef regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku – „Dosta je bilo“.

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici Kosovske policije regiona Sever skinuli su svoje uniforme.

HIL ZAHTEVAO OD VUČIĆA DA SE PONAŠA ODGOVORNO I DA NE UGROŽAVA MIR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u, kako je saopšteno iz Predsedništva, dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, objasnio poziciju Srbije ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Кristoferu Hilu.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma, ali da su Srbi sa severa Кosova i Metohije užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za njih međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje, saopšteno je iz Predsedništva.

Ambasador Hil je, kako se dodaje, zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.

PRVO REAGOVANJE IZ PRIŠTINE: “RUSKO HUŠKANJE”

Šef kabineta predsednice Kosova, Bljerim Velja ocenio je da današnja odluka političkih predstavnika Srba da napuste kosovske institucije podseća na rusko „huškanje“ u Donbasu 2014. godine.

Velja je na Tviteru napisao da režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića tretira Srpsku listu kao „sredstvo za destabilizaciju Kosova“.

Na sednici održanoj u Zvečanu, predstavnici Srba sa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, od Vlade do policije, u znak protesta zbog poslednjih odluka Vlade Aljbina Kurtija među kojima je i ona o smeni komandira policije za sever Kosova, Nenada Đurića.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku reagovao je na na tviteru nakon odluke političkih predstavnika Srba da napuste kosovske institucije tekstom na tviteru „Živela Republika Kosovo“.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

au, kao mi smo sad nekom napakostili a ustvari ovo je sve predstava i naravno odgovara albancima.. sve je ovo deo našeg povlačenja odnosno priznavanja nezavisnosti, bravo vučko