Slučaj pobune građana zbog parkića iza „Madere“ nije jedina takva bitka koja se vodi u Srbiji

Stanari zgrada koje okružuju parkić i igralište za decu kod “Madere” su i ove nedelje održali miran protest pod nazivom “Čuvajmo parkove i za našu decu” sa ciljem da zaustave dalje aktivnosti na izgradnji višespratnice u tom parkiću, i to sve do pronalaženja adekvatnog rešenja prihvatljivog za sve strane, odnosno i Gradsku upravu i investitora i stanare. Okupljeni stanari još jednom podsećaju da nisu povezani sa bilo kakvim političkim strankama, drugim organizacijama i investitorima i apeluju da se njihov problem ne politizuje.

.

U iščekivanju odgovora od Gradske uprave na njihovu peticiju koji se očekuje do kraja juna stanari su analizirali i nekoliko drugih ako ne istih onda bar veoma sličnih slučajeva širom Srbije.

Prvi od njih i najbliži jeste parkić i igralište za decu u naselju Dubočica na kom je takođe prošle godine bila planirana izgradnja višespratnice. Nakon nekoliko mirnih protesta stanara došlo je dogovora između Gradske uprave i investitora pa su dalje aktivnosti na izgradnji višespratnice prekinuti i na tom mestu će i dalje ostati parkić i igralište za decu.

Drugi slučaj jeste onaj u Nišu u opštini Pantelej.  Stanovnici tog dela grada su prošle godine takođe protestovali ukazavši na taj način na veliki broj stambenih zgrada u tom naselju, kao i na nedostatak parkova, zelenih površina, vrtića i parkinga. Gradska uprava grada Niša na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski je uspela da pronađe odgovarajuće rešenje na zadovoljstvo građana. Novi Plan detaljne regulacije koji je usvojilo Gradsko veće predviđa da se na prostoru “Somborska centar” umesto ranije planirane višespratnice izgrade park i vrtić. U dogovoru sa investitorom, planirana višespratnica će biti izgrađena na drugoj lokaciji u Nišu.

Treći slučaj se nalazi u Beogradu u opštini Zvezdara gde je parcela na kojoj je bila planirana izgradnja višespratnice preko 10 godina bila u privatnom vlasništvu, baš kao i parkić kod “Madere”. Međutim i pored toga zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je uspeo da se dogovori sa investitorom da se ta parcela vrati Gradu. Zajedno sa stanarima napravljen je i dogovor o uređenju tog parka a radovi na uređenju su krenuli pre par nedelja. Krajem septembra kada budu završeni radovi, biće napravljena i proslava sa puno dece. Jer kako je rekao Vesić, posle petnaest godina ti stanarii zaslužuju da imaju jedan od najlepših parkova u Beogradu ispred svojih zgrada.

Četvrti i najsvežiji slučaj jeste takođe u Beogradu ali u Bloku 37. Naime, tu je pre samo neki dan i takođe nakon nekoliko mirnih protesta stanara okolnih zgrada došlo do prekida građevinskih radova na izgradnji višespratnice na mestu parka. I pored činjenice da je građevinska dozvola već izdata radovi su prekinuti do daljnjeg odnosno sve dok se ne pronađe rešenje koje je u interesu i Grada i investitora i stanara.

Vođeni svim ovim veoma sličnim slučajevima stanari zgrada koje okružuju parkić kod “Madere” su prilično optimistični i još uvek se nadaju da će Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem imati dovoljno sluha i pronaći uskoro adekvatno rešenje i za njihov problem, zaključuje se u saopštenju koje su jutros prosledili novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Za peti parkić na Zvezdari, stanari zgrada, u Beogradu su se borili četrnaest godina!