Dan pred malu maturu: Testovi će biti lakši, evo gde se najčešće greši

Prvi završni testovi za male maturante pred đake stižu sutra, 23. juna. Biće to testovi iz srpskog jezika, koji prema običaju predstavljaju izazov maturantima, ali ove će im godine posao biti makar malo olakšan zbog nešto drugačije „strukture“ testova.

Ministar prosvete Branko Ružić navodi za Novu da je za pripremu pitanja, kao i svake godine, zadužen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

“Ovogodišnji testovi biće prilagođeni nastavnim sadržajima koji su obrađeni. Olakšavajuća okolnost za učenike je veći broj pitanja gde treba da zaokruže neki od ponuđenih odgovora. Važno je da se škole, pri organizaciji završnog ispita, pridržavaju propisanih epidemioloških mera i stručnog uputstva“, dodao je on.

Budući srednjoškolci 23. juna polažu srpski odnosno maternji jezik, 24. juna matematiku, a 25. juna kombinovani test.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže ta RTS da je sve spremno za polaganje testova.

“Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice” objašnjava Pašić.

Ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

“Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redi jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum”,  ističe Pašić.

Apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška.

Ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

-“Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redi jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum”, ističe Pašić.

Apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška.

Za izradu 20 zadataka đaci imaju 120 minuta

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

“Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni”, kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

“Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade”, apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

Prvi rezultati u nedelju 27. juna

U nedelju 27. juna đaci će do 10 sati moći da vide svoje testove elektronski ili u školi. Od 10 do 16 časova su prvostepenu prigovori koji se mogu podneti elektronski ili u samoj školi. U utorak su drugostepene žalbe, a na njih mogu da pristupe samo učenici koji su pristupili prvostepenim i nisu zadovoljni odgovorom komisije.

U petak izlaze konačni rezultati, uključujući broj bodoma iz škole i sa testova.

Potom sledi popunjavanje liste želja, što je ove godine moguće uraditi i elektronskim putem.

“Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20. Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku”, ističe Pašić.

Naglašava da učenici i roditelji ne moraju da brinu jer je 11 odsto više slobodnih mesta nego učenika koji izlaze na završni ispit.

Uspeh iz škole nosi 60 bodova, testovi iz matematike i maternjeg jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *