Deponijom na deponiju ili ekološka katastrofa u Donjoj Jajini

Pored deponije građevinskog otpada na ulazu u Donju Jaijinu već godinama stoji neuništiva divlja deponija koja je pravo leglo zaraze.

Građevinski šut i sličan otpad koji bi trebalo da se nađe na ograđenoj deponiji pored zapravo se godinama unazad prosipa po sredini puta, tako da je bukvalno blokiran lokalni prolaz do Hisara i obližnjih njiva, voćnjaka i vinograda, tvrde meštani.

“Pravi bezobrazluk! Zvali smo i komunalnu policiju i komunalnu inspekciju i niko ne reaguje. Najverovatnije čekaju da se proširi zaraza i neka epidemija u selu pa tek onda da reaguju”, komentariše Nikola Jovanović.

Slična situacija je i sa neuništivom deponijom na brdu Hisar, od skora i velikom arheološkom nalazištu, u blizini romskog naselja Sat mahala.

Inače, meštani Donje Jajine su nekoliko puta do sada protestovali ispred deponije u donjoj Jajini i zahtevali od loaklnih vlasti da se reši ovaj problem, ali bezuspešno.

Deo meštana tvrdi da se na postojeću deponiju čvrstog otpada dovozi medicinski otpad, staklena vuna i druge vrste opasnih materija.

Foto: RTS

Ova mesna zajednica je sa loklanim vlastima u Leskovcu još 2014. godine napravila ugovor o odlaganju gradjevinskog otpada.

“U njemu je predviđeno da grad, zauzvrat , u ovom selu reši neke infrastrukturne probleme ali, do danas to nije urađeno”, kažu meštani.

Nekadašnji predsednik Skupštine grada i jedan od glavnih pokretača mnogobrojnih protesta ispred deponije u Donjoj Jajini Živojin Stefanović kaže da je Leskovac jedini grad na jugu Srbije koji ima regionalnu deponiju a da se otpad na nju ne odnosi, već se odlaže na kiometar i po od grada.

“Ovo treba tamo da ide, ali se ovima ne isplati da to voze tamo, jer do tamo imaju 11 kilometara, a dovde samo na kilometer i po. Da su poštovali ugovor i da se ovde dovozi samo šut, ova deponija bi bila dovoljna za narednih 100 godina. Ovde je na sceni nepoštovanje osnovnih ekoloških postulata i propisa i zato isam ja insistirao da se ovo pod hitno zatvori. Ja sam kao odbornik predložio da se izdvoje sredstva da se ovo najpre sanira, poseje trava i da opet bude jajinska utrina, a mi ćemo sami nakon toga obezbediti i zasaditi sadnice i da se zaštite ova i naredna bara. Ovde su Leskovčani dolazili na izlet, lovili ribe i ovo je grehota i sramota”, komentariše Stefanović.

Deponija u Željkovcu / Arhiva

U Leskovcu nije uspostavljen sistem za upravljanje ovom vrstom otpada, iako je to bio jedan od ciljeva prethodno važećeg Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Leskovca (2010 – 2020).

“Lokacijom u Donjoj Jajini kojom je upravljalo JP ‘Urbanizam i izgradnja’ i na njoj je bilo puno problema: nije bila ograđena, nije bilo odvajanja otpada koji sadrži azbest, bacao se i komunalni otpad, ne zna se koliko je zagađenje životne sredine nastalo na ovoj lokaciji jer nema dostupnih izveštaja o tome niti informacije da li je neko radio ispitivanje stanja životne sredine na ovoj lokaciji”, dodaju u Udruženju “Tim 42”.

Sa druge strane, građevinska industrija nije zainteresovana za reciklažu.

Pravilno odlaganje građevinskog otpada predstavlja trošak za građevinske firme pa je to i mogući uzrok izbegavanja obaveza oko pravilnog odlaganja ovog otpada.

U februaru ove godine uhapšen je vlasnik jedne građevinske firme upravo zbog lažiranja ove vrste podataka.


Tekst je nastao u okviru projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva i većem učešću građana“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare