Erenli se ugovorom sa državom obavezao da zaposli 338 radnika, sada najavljuju samo 100

Foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Turskoj kompaniji Erenli država Srbija dodelila je 3,78 miliona evra podsticaja za izgradnju pogona za proizvodnju sistema za cirkulaciju u automobilskoj industriji u Leskovcu.

Erenli se ugovorom, koji su potpisali sa Minisatsrtvom privrede u maju 2022. godine, obavezala da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2025. godine, kao i da u istom roku izvrši ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme od najmanje 16,6 miliona evra, a od toga 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava.

Danas se pominje zapošljavanje svega 100 radnika, a njeno zvanično otvaranje najavljivano je i pomerano nekoliko puta.

“Kompanija Erenli od sredine marta bi trebalo u Leskovcu da zaposli 100 radnika”, istaknuto je na sastanku koji su održali gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović sa rukovodstvom ove turske kompanije, a prenosi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Podsetimo, u ugovoru koji je potpisan pre dve godine, stoji da će firma “biti u obavezi i da isplati zarade za novozaposlenih 338 lica povezenih sa Investicionim projektom, u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti, u iznosu od najmanje 4,29 miliona evra”.

Pred firmu je stavljena obaveza i da u periodu od pet godina, od završetka Investiciionog projekta ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 339, kao i da tokom istog perioda ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava dostignutu realizacijom Investionog projekta.

Sredstva će, kako se navodi, biti isplaćane u četiri tranše, prva 2023. godine a poslednja 2026. godine.

Prijava za pomoć podneta je sredinom juna2021. godine, a Savet za ekonomski razvoj je pomoć odobrio 18. feburara 2022.

U trenutku podnošenja prijave za dodelu podsticaja Erenli je imao jednog zaposlenog, navodi se u ugovoru,firma Erenli je u Leskovcu osnovana 13. maja 2021. godine i vlasništvu je kompanije ERENLI KAUCUK iz Turske.

„U pitanju je preduzeće koje posluje u sektoru proizvodnje delova od gume za automobilsku industriju“, piše u Ugovoru o dodeli podsticaja.

Glavni proizvodi Erenlija su sistemi za hlađenje i grejanje, CAC creva, sistemi za kontrolu emisije i creva za hlađenje ulja.

Turskoj kompaniji Erenli je prethodno za izgradnju pogona bez naknade dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu.

„Tržišna vrednost zemljišta iznosi oko 1,2 miliona evra“, procenilo je Ministarstvo finansija.

Plan je da se u novom objektu proizvode smeše i pokrene proizvodna linija za proizvodnju plastičnih cevi.

Prva faza radova na izgradnji nove fabrike završena je početkom marta 2022. godine, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

6 komentara na “Erenli se ugovorom sa državom obavezao da zaposli 338 radnika, sada najavljuju samo 100

  1. Jel ovo vise realno??? Prostom racunicom,drzava im pored poklona zemljista,l oprema i fabriku i daje milione,a za uzvrat ce morati samo 100 coveka da drze zaposlene 1 godinu????? Na kraju ce napraviti dugove,prodati masine i zapaliti za Tursku kao Jeanci….naravno pre toga ce izrabljivati radnike za minimalac,imacemo najgori vazduh na svetu,DA PROSETAS NE MOZES NAPOLJU A DA SE NE USMRDIS KOLIKO JE ZAGADJENJE!!!!!!!!

    1. Bas tako uzivajte. Jezik AV ima laz, i opravdanje za svaku laz.

  2. Ko radi u fabrici vec godinu dana? Kako su zaposljeni i da li je tacno da ih je sve ON licno poslao? Svi se pozivaju tamo na Cvetanovica, ali na kog…

  3. U svakom ugovoru stoji pri svakoj isplaćenoj tranši koliko treba da ima radnika kako bi uzeli novac, pretpostavljam da su išli 50 jedne godine -100-200-336. Ako se zadnja tranša isplaćuje 2026 na taj datum moraju da imaju 336 radnika , tako da verovatno će odugovlačiti sa brojem radnika , moraju da isplaćuju minimalac +20% dok traje subvencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *