Funkcioneri nezakonito naplatili odmor?

Prema saznanjima do kojih je došla Koalicija „Srbija protiv nasilja- Prokuplje“ funkcioneri Grada Prokuplja dobili su novčanu nadoknadu za godišnji odmor koji nisu iskoristili u 2023. godini.

To je, prema rečima koalicije potpuno protivo Zakonu o radu i njegovo grubo kršnenje.

Mi smo poslali Zahtev za pristup informaicjama od javnog značaja povodom ovih navoda i čekamo odgovor.

Prema Zakonu o radu, nije moguće novcem isplatiti neiskorišćene dane godišnjeg, jedino ukoliko je reč o prestanku radnog odnosa.

U tom slučaju se isplaćuje po rešenju o naknadi štete, o čemu govori član 7. stavu 1. ovog zakona:  „U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. Naknada iz stava 1. ovog člana ima karakter naknade štete”.

Prema našim saznanjima, jeste funkcionerima prestala funkcija, ali su se oni vratili na svoja ranija radna mesta, koja su bila u mirovanju, dok je funkcija trajala.

“Nije im malo što su primali plate za potpuni nerad i tako opteretili gradski budžet i oštetili građane Prokuplja, već su bez ikakvih moralnih i pravnih osnova sebi u džep stavili i dodatan novac. Upravo njihov nerad nas mnogo košta, a koštaće nas i novac koji su dobili za neiskorišćeni godišnji odmor. Osnovno je pitanje kako posle svega što nisu uradili mogu da pogledaju građane Prokuplja u oči”, kažu u koaliciji “Srbija protiv nasilja- Prokuplje”.

Dodaju da će zbog pljačkanja para građana Prokuplja, podneti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su uzeli ovaj novac.

“Građani Prokuplja su im plaćali dok su se brckali na moru sa svojim porodicama i na sve to dobili su još po 100.000 dinara.Ova štetočinska vlast ne samo da je za trideset godina unazadila Prokuplje, što se vidi samo ako se pruži barem par koraka u najprometnijim ulicama grada,  da ne govorimo o drugim delovima, nego sada i sebe dodatno nagrađuju za nerad ovim novcem. Vreme je da o sudbini grada Prokuplja i građanima odlučuju savest, pravda, a ne lični džepovi pojedinaca na vlasti”, dodaje se u obraćanju “Srbije protiv nasilja- Prokuplje”.

Oni pozivaju građane Prokuplja da samo prebroje sve ono što nije uradila lokalna vlast, a što je obećala i šta je sve uništila za svih ovih 11 godina i da onda na predstojećim izborima i lokalnim i parlamentarnim pokažu SNS vlasti i njihovim satelitima da je vreme da odu u istoriju i da po važećim zakonima Srbije dugo pošteno zarade zatvor.

B.Roganović

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare