I gradonačelnik i novinari pitali odgovorne: Gde su vam bila moralna načela kada ste novac dali osuđivanom nasilniku za rad sa žrtvama nasilja?!

Fotografija preuzeta sa zvaničnog gradskog sajta / gradleskovac.org

Predsednik Komisije koja je odlučivala o (su)finansiranju projekata u oblasti socijalne zaštite u Leskovcu Vladimir Branković kazao je danas da to što je Miodrag Stanković dva puta osuđivan nasilnik u porodici nije nikakva zakonska prepreka da se njemu dodele sredstva za otvaranje SOS kancelarije koja bi trebalo da pomaže žrtvama nasilja. Gradonačelnik je kazao da će lično iskoristiti svoj autoritet da Stankovićeva organizacija ne dobije taj novac.

„To je prvi put da ću ja iskoristiti svoj autoritet i zatražiti od Gradskog veća da to udruženje ne dobije sredstva koja ste mu dodelili. Evo, ja pitam predsednika komisije koji su im kriterijumi bili za podelu sredstava“, upitao je danas gradonačelnik Goran Cvetanović prilikom posete Centru za socijalni rad.

Vladimir Branković kazao je da je tačno da su SOS udruženju Miodraga Stankovića dodeljena sredstva u iznosu kao i prošle godine, te da to što su mediji pisali prošle godine da je bio dva puta osuđivan za nasilje u porodici nije Zakonska prepreka za komisju da odlučuje i Udruženju dodeli sredstva.

„Mi ne dodeljujemo sredstva pojedincu nego Udruženju i uslovi konkursa su jasno definisani u konkursnoj dokumentaciji“, rekao je on.

I novinarka i urednica portala Stav.Life Nataša Đorđević upitala je predsendika komisije kako je moguće da se poziva na moralnu obavezu i gde je ona bila prilikom odlučivanja da se sredstva daju osuđivanom nasilniku za otvaranje kancelarije koja bi trebalo da štiti žrtve nasilja.

Nakon izlaganja predsednika komisije Đorđevićeva je zamolila gradonačelnika Cvetanovića da prokomentariše ovakav stav, a Cvetanović je rekao da ne sumnja u stručnost predsednika komisije i da veruje u njegove pravničke sposobnosi i namere, ali da iz činjenice da Miodraga Stankovića poznaje, zna da je spreman da krši moralne principe.

„Slažem se da je urađeno po zakonu, ali postoji tu i neki moralni aspekt, o čemu moramo da vodimo računa. Znajući da je Stanković pretio i ljudima iz MUPa i korstio imena mojih prijatelja da bi se lažno predstavljao na fejbuku, siguran sam da je komisija posle pisanja medija morala malo više da se uključi“, rekao je Cvetanović.

Ceo audio zapisa sa današnje konferencije za novnare u Centru za sovijalni rad, kada se pričalo o dodeli sredstava, poslušajte ispod:

Inače, nakon našeg teksta o raspodeli novca od pre dva dana, tak isti Stanković je na društvemnim mrežama ponovo vređao urednika portala Rešetka, nazivajući ga „Kukavicom, slabićem, pičkom, grandmasterom snebivanja…“. Na kraju mu je u jednom od svoji statusa, obraćajući mu se sve vreme po nadimku, poručio“ „Slušaj, Molderu, kreni ili ću ja!“.

Inače, gradonačelnik nije jedini koji će zatražiti da se preispita odluka komisije koja je ove godine dodeljivala sredstva.

Kako nezvanično saznajemo, komisiji su svoje prigovore poslala i pojedina udruženja koja su se javila na konkurs, tvrdeći da iz objavljene liste vrednovanja i rangiranja projekata nije evidentno čime se komisija rukvodila niti u vrednovanju niti u rangiranju projekata, a uporedna analiza vrednovanja projekata ukazuje na niz nelogičnosti. Takođe, kako navode, objavljena lista vrednovanja i rangiranja projekta unosi niz drugih nedoumica i ukazuje na niz nelogičnosti u pogledu dodeljenog broja bodova i dodeljnih sredstava za realizaciju, obzirom da su isti ili sličan rang bodovanja ni približno ne ukazuje na približan ili jednak iznos dodeljenih sredstava za realizaciju projekata.

U Komisiji koja je odlučivala o tome čiji projekti će raspolagati novcem građana Leskovca za (su)finansiranje projekata u oblasti socijalne zaštite, kako smo već pisali, sedeli su isti ljudi koji su dve godine unazad u javnosti optuživani za zloupotrebe i moguće sukobe interesa prilikom dodele ovih sredstava.

Njen predsednik je, kao i prošle godine, Vladimir Branković, a članovi Jelena Stamenković, narodna poslanica Adrijana Vasić, Boban Ilić i pravnik Centra za socijalni rad Miloš Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 komentara na “I gradonačelnik i novinari pitali odgovorne: Gde su vam bila moralna načela kada ste novac dali osuđivanom nasilniku za rad sa žrtvama nasilja?!

  1. Centar za socijalni rad krije predmet pred sudom i bice izneti svi dokazi kao i u javnosti!

  2. Kod Vlade većnika sam dva puta bio kad sam hteo da razgovaram sa gradonačelnikom. Oba puta me je saslušao pozvao i inspekciju, dao pravni savet.

  3. Centar nula da proceslja ins rada vod slučajeva i zaposlene diplome ,licence .Nezadovoljnih koliko hoćeš .Od kada je direk ovako fin i ljubazan .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *