Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO“ traži od grada Leskovca da spreči zloupotrebu novca za socijalnu zaštitu

Fotografija preuzeta sa zvaničnog gradskog sajta / gradleskovac.org

Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO” poziva Grad Leskovac da ne dozvoli da javna sredstva namenjena socijalnoj zaštiti i ovog puta budu zloupotrebljena raspodelom suprotno javnom interesu, i stoji solidarno uz one koji na ovu praksu godinama ukazuju, i zbog toga su izloženi surovom zastrašivanju i pretnjama.

Oni u svom današnjem saopoštenju napominju da je na nedavno završenom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa/projekata udruženja u oblasti socijalne zaštite u 2023. godini, koji je objavio Grad Leskovac, Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, ukupno 5.100.000 dinara opredeljeno za projekte udruženja koja, prema navodima organizacija i medija iz Leskovca već više godina dobijaju sredstva na ovom konkursu, a ne ispunjavaju uslove konkursa, nema informacija o rezultatima njihovog rada, ili ih vode lica povezana sa gradskom upravom i članovima komisije.

Iz ove koalicije podsećaju na to da je jedna od dve organizacije koje su dobile najviši iznos sredstava “Grad Jelica”, udruženje koje, prema pisanju medija, godinama unazad od Grada dobija značajne sume novca za sprovođenje projekta sa istim nazivom. Ni ovo udruženje, ni njihov projekat “Od nas za vas”, koji je na ovogodišnjem konkursu dobio 2.500.000,00 dinara, nisu ni na koji način vidljivi javnosti.

Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO” podseća i na to da su dva udruženja – Udruženje samohranih roditelja Tate i Mame (UTIM) i Udruženje sindikata penzionera Leskovac ovogodišnjem konkursu podržana sa ukupno 1.800.000 dinara za šest projekata. Ova dva udruženja su osnovana od strane istog lica – Miodraga Stankovića. Udruženje UTIM pruža uslugu SOS telefona za žrtve nasilja, iako je Stanković lično dva puta osuđen za nasilje u porodici, o čemu su već prethodno izveštavali i lokalni i nacionalni mediji.

Iz kolaicije napominju i to da su u ukupnom iznosu od 450.000 dinara podržani su projekti Centra za porodičnu medijaciju, ispred koga se, prema pisanju medija, prethodno kao zastupnica pojavljivala Mia Kulić Stevanović, pravnica u Centru za socijalni rad i supruga jednog od članova komisije koja je odlučivala o vrednovanju i rangiranju projekata, Miloša Stevanovića, takođe zaposlenog u Centru.

Iznosom od 100.000 dinara, kako se navodi, podržan je i projekat udruženja Odbor za ljudska prava Leskovac, koje prema javno dostupnim podacima nije registrovano u oblasti socijalne zaštite, što nije u skladu sa uslovima konkursa. Ovo udruženje je i prethodnih godina bilo predmet kritika lokalnih medija zbog svog učešća u raspodeli sredstava namenjenih socijalnoj zaštiti, i otvorene političke podrške zastupnika ovog udruženja lokalnim vlastima.

Ukupnim iznosom od 250.000 dinara su podržani projekti Udruženja inženjera i tehničara Leskovac i udruženja “Saobraćajna medijacija”, za koje je vidno da se ne ostvaruju u oblasti socijalne zaštite, što je suprotno uslovima konkursa. Udruženje “Saobraćajna medijacija” je nakon raspisivanja konkursa promenilo svoju navedenu oblast ostvarivanja ciljeva, tako da pored promocije ispravne komunikacije među učesnicima u saobraćajnim nezgodama obuhvata i socijalnu zaštitu.

“Ovakvo raspolaganje novcem koji je namenjen najosetljivijim grupama daleko je od ispunjenja javnog interesa i predstavlja nastavak prakse finansiranja GONGO organizacija kroz javne konkurse. Time se ugrožava održivost organizacija civilnog društva koje pružaju stvarne usluge korisnicima, a i onako nedovoljna sredstva za socijalno ugrožene građane ne dolaze do onih kojima su namenjena. Podsećamo da je organizacija Žene za mir iz Leskovca od prošle godine izložena surovoj kampanji zastrašivanja i pretnji zbog ukazivanja na neregularnosti u raspodeli novca za socijalnu zaštitu u Leskovcu. Koalicija pruža svu podršku Ženama za mir, i poziva nadležne gradske organe da jasno pokažu da je ovakvo ponašanje nedopustivo, i obezbede adekvatnu zaštitu našim koleginicama”, zaključuje se u saopštenju Koalicije “Otvoreno o konkursima – OKO”, koju čine Građanske inicijative, Centar “Živeti uspravno”, Udruženje Res Publika, Centar za evropske politike, FemPlatz, Krovna organizacija mladih Srbije , Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Asocijacija DUGA, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Transparentnost Srbija i Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

5 komentara na “Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO“ traži od grada Leskovca da spreči zloupotrebu novca za socijalnu zaštitu

    1. Pa sto tzv koalicija ne podnese krivicne prijave nego samo laprda odn. klevece.

  1. Neka svako proveri ko zastupa koje udruzenje i tek onda neka puca vesti i saopstenja. Mnogo olako idu osude i to od organizacija koje se isključivo finansiraju novcem čije se poreklo ne zna, sumnjiv tok. Moze da dodje i do kontra udarca,ipak su to udruženja koja bi trebala da saradjuju.

    1. Kojko, odlicna ideja. Mora da si iz neke NVO cim postavljas najbitnije pitanje: Neka provere ko zastupa koje udruzenje. Za pocetak neka provere ko zastupa, ali stvarno, a ne na papiru Odbor za ljudska prava i Antikrizni centar. Da se proveri njihov rad i gde su utrosena dobijena sredstva. Nista vise.

  2. Ova situacija se najbolje rešava transparentnošću, tj objavljivanjem svih projekata na sajtu grada i objavljivanjem i obrazloženjem bodovanja (ako ga je bilo). Pouzdano znam (uporedio sam dodeljena sredstva ove i prošle godine) da su nekim udruženjima osoba sa invaliditetom (jedna od najugroženijih i stigmatizovanih grupa stanovništva) sredstva smanjivana za čak i po 50% u odnosu na prošli konkurs. Verovatno su ta sredstva dodeljena raznim jelicama, tatama, mamama, telefonskim operaterima i ostalim fantomima u oblasti socijalne zaštite.
    p.s. I na tarabi svašta piše, tako da svako može u svom Statudu da stavi da se bavi socijalom, ali svako nema rezultate „bavljenja“ socijalom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *