Najbolji kuvari leskovačkih restorana i strukovnih škola juče su pokazali na delu svoje kulinarsko umeće u pripremi popularne mućkalice, specijaliteta koji je uz roštilj proslavio Leskovac.
Opojni mirisi iz kazana u kojima su se krčkali meso i povrće mamili su prolaznike da se okupe u dvorištu Šop Đokićeve kuće, a na kraju su imali priliku da probaju ovu đakoniju, koja je, tvrde, najbolja kad se gotovi sa što više vrsta mesa.
Promocija ovog pikantnog jela pre šest godina ustanovljena je kao manifestacija Dani leskovačke mućkalice. Najbolji, među 20 ekipa u pravljenju leskovačke mućkalice ove godine u kategoriji junora je Visoka poslovna škola, dok u kategoriji seniora Dom učenika i studenata iz Leskovca.
Prva nagrada u pravljenju šopske salate u kategoriji juniora pripala je Anastasija Stanković i Miljana Stojanović iz Trgovinsko – ugostiteljske škole, a u kategoriji seniora restoranu „Tomina priča“ iz Pečenjevca, odlučio je stručni žiri na manifestaciji .
Specijalna nagrada za najoriginalniju i najveseliju ekipu na manifestaciji dodeljena je Moto klubu Leskovac.
Na ovoj manifestaciji, kojm se promoviše grad Leskovac i njegova bogata gastronomsko – turistika ponuda učestvovalo je duplo više takmičara nego prošle godine.
Leskovačka mućkalica na meniju japanskog univerziteta
Inače, predstavnik Akiko Koga iz Japana „My Serbia“ obavestio je pre nedelju dana o početku prodaje leskovačke mućkalice u ograničenom vremenskom periodu na tokijskom Aojama Gakuin univerzitetu, što je prvi pokušaj ponude srpske hrane na nekom japanskom Univerzitetu.
Ovo je zajednički projekat ambasade Srbije u Japanu i SBSL grupe studenata (School of Business Student Leaders, Aoyama Gakuin University) iz Tokija.
Kako su saopštili predstavnici te kompanije, u poslednje vreme svetska kuhinja stiče sve više popularnost u Japanu, a srpska hrana nailazi na pažnju.
„U decembru 2021. počela je prodaja gotovog proizvoda mućkalice od strane kompanije Macubara Fuds (grad Fukuoka), čiji je ukus odobren od Ambasade. Nadamo se da će u jubilarnoj godini kada se slavi 140 godina prijateljskih odnosa između naše dve zemlje, u Japanu preko gastronomije povećati interesovanje za Srbiju“, navode iz te kompanije.
Podsećaju da su prijateljski odnosi između dve zemlje započeli 1882. godine prvom razmenom pisama između srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđi.
Na sajtu Univerziteta Aojama Gakunin objavljen je i recept za spremanje ovog jela.
Maštoviti kuvar „smućkao“
Prema urbanoj legendi, mućkalicu je pre pola veka prvi napravio čuveni majstor roštilja Miodrag Gligorijević, poznatiji kao Dragi Bure. Prema pričama njegovih još živih savremenika, Dragi Bure je „leskovačku mućkalicu“ spremio za Josipa Broza Tita prilikom boravka predsednika ondašnje Jugoslavije u Kairu, a jelo je napravio od ostataka mesa sa roštilja. Specijalitet je, kažu, tako nastao sasvim slučajno, zahvaljujući mašti Dragog.