Leskovački “Zeleni ustanak” besplatno postavlja senzore za merenje zagađenosti vazduha po Leskovcu

Leskovačko udruženje građana “Zeleni ustanak”, formirano nakon prošlogodišnjih protesta za očuvanje parkića i igrališta za decu kod “Pepeljuge”, pokrenulo je akciju postavljanja senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM 1, 2.5 i 10 čestica u vazduhu širom Leskovca.

Akcija je pokrenuta u saradnji sa prvom srpskom građanskom mrežom za otvorene podatke merenja koncentracije čestica zagađivača “Vazduh građanima” kao i Internet društvom Srbije koje između ostalog aktivno radi na promociji i široj upotrebi internet tehnologija u rešavanju ekoloških problema.

“Glavni cilj akcije jeste da se do kraja leta odnosno pre početka sledeće grejne sezone na različitim lokacijama širom grada postavi ukupno oko 20-25 senzora za merenje zagađenosti vazduha što predstavlja optimalan broj mernih mesta za grad veličine Leskovca a merni podaci prikazuju u realnom vremenu na internet platformi www.klimerko.org. Do sada su instalirana tri takva senzora čiji su merni podaci već vidljivi na platformi www.klimerko.org.”, navode iz ovog udruženja i pozivaju i druge Leskovčane dobro volje koji žele da podrže akciju i omoguće instalaciju senzora u svom dvorištu ili terasi da se jave na e-mail udruženja info@zeleniustanak.rs.

Kako navode, senzor za merenje će im biti dostavljen besplatno dok će oko same instalacije i povezivanja na internet platformu dobiti podršku od udruženja.

“Jedini preduslov za instalaciju senzora jeste postojanje napajanja od 220V i bežične internet mreže na lokaciji. Nakon instalacije dovoljnog broja senzora širom grada ideja je da kada god vrednosti merenja koncentracije čestica zagađivača pređu kritične budu prikazane u realnom vremenu na nekolio LED bilborda u Leskovcu kako bi Leskovčani mogli da se na vreme sklone i što je više moguće smanje svoju izloženost vazduhu štetnom po zdravlje”, objašnjavaju.

Kako kažu, sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i nadležne institucije.

“I to na primer unapređenjem i/ili zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom slorane energije kako za toplu vodu tako i za napajanje električnom energijom pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru, izgradnjom biciklističkih staza i većom upotrebom bicikli i trotineta za kretanje po gradu, i sl”, dodaju.

Pored svega toga, kako ističu, javne zelene površine imaju posebnu i veoma bitnu ulogu u unapređenju kvaliteta vazduha u gradskim sredinama i predstavljaju svojevrsna pluća svakog grada. Stoga je adekvatno i pravovremeno urbanističko planiranje u tom domenu veoma bitno.

“Prema Generalnom urbanističkom planu Leskovca (GUP-u) stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos ukupne površine zelenila prema broju stanovnika u Leskovcu iznosi samo 6.6 m2 po stanovniku dok je njegova minimalna 25 a preporučena vrednost između 30 i 80. Prema tome evidentan je nedostatak zelenila u Leskovcu pa je u nacrtu Izmena i dopuna GUP-a do 2025. godine koji je do skora bio na javnom uvidu jasno naglašeno da je potrebno formirati nove javne zelene površine u gradu a sve postojeće zadržati. Međutim, u praksi se vrlo često prilikom izrade, izmena i dopuna planova nižeg reda odnosno planova generalne regulacije takve i jasne smernice planova višeg reda zanemaruju i uglavnom vrši prenamena zemljišta u višeporodično stanovanje kako bi se dalje omogućila izrgadnja višespratnica”, zaključuju.

Iz udruženja podsećaju da se upravo tako nešto desilo i 2010. godine sa lokacijom kod “Pepeljuge” čime je planski omogućena gradnja višespratnice u parkiću i igralištu za decu. Takve planske i “nenamerne” greške je sada i nakon više od deset godina malo teže, ali ipak moguće ispraviti, i upravo na tome zajednički rade sadašnja gradska uprava, investitor i udruženje stanara zgrada koje okružuju parkić kod “Pepeljuge”.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Razozeleniše oni gradski trg, od onakvog parka sa fontanom oko koje su bili i deca i stari i mladi i svi dobismo samo beton, padon, najjeftinije rustične granitne kocke, koje se svuda, sem u srbiji stavljaju samo u BAŠTAMA. Poceči sve, slomi i ili skloni.
Imam i pitanje one stare kamene kocke gde su, mene ko građanina ovog grada to zanima, i na tom trgu ih je bilo tu od fontane prema modnoj kući odn. gde je bio Timin spomenik i put od le do vučja je mislim bio od te staaare kamene i skupe na zapadu kocke, pa bih molio novinare Rešetke da pitaju vlastodrške gde su kocke i sa li je istina da se to prodaje godinama u Nemačkoj?

Inače, što se tiče zagađenja, baš juče uveče oko 23 h sam primetio da je fabrika Zdravlje Actavis is puštala ogromnu količinu čega već, mazuta valjda, dim je bio vrlo dugačak i širiose po celom naselju a još zanimljivije je bilo što su isključili i osvetljenje na samom dimnjak koje služi kao upozorenje avionima itd.

kružila jeste priča po osmospratnicu, još pre 10 god, da se kocke prodavale u EU, Nemačka… kocke iz ulice Stepe Stepanovića….