LKC raspisao konkurs za najlepšu pesmu na dijalektu

Foto: Leskovački kulturni centar

Leskovački kulturni centar i ove godine raspisuje Konkurs za najlepšu pesmu na dijalektu. Pravo učešća imaju svi autori kojima je srpski maternji jezik.

Prispele radove će pregledati selektor i izabraće najbolje pesme koje će biti objavljene u posebnoj publikaciji ˗ zborniku dijalekatske poezije.

Pored toga, selektor će izabrati 10 pesnika koji su poslali najkvalitetnije radove i ti autori će učestvovati na manifestaciji ,,U ritmu dijalekta” koja će se održati krajem novembra 2023. godine u Leskovačkom kulturnom centru.

Na ovoj manifestaciji autori će kazivati svoje stihove, a žiri će izabrati najlepšu dijalekatsku pesmu ovogodišnjeg programa, čiji autor će biti nagrađen novčanom nagradom od 10.000 dinara. Takođe, na ovoj manifestaciji biće dodeljena i nagrada publike, kao i specijalna nagrada za doprinos negovanju dijalekatske poezije (ove nagrade nisu novčane).

Prošle dve godine manifestacija ,,U ritmu dijalekta bila je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Leskovca.

USLOVI KONKURSA:

  • Autori treba da pošalju jednu pesmu koja je pisana narodnim jezikom, tj. bilo kojim dijalektom kojim se govori na teritoriji naše zemlje.
  • Pesme slati u programu Microsoft Word, fontom Times New Roman, veličina fonta 12, ćiriličnim pismom. Tekst ne treba biti duži od jedne stranice A4 formata.
  • Pored teksta pesme, u mejlu dostaviti i sledeće podatke:

            Ime i prezime autora;

            Broj telefona;

            Adresu i mesto stanovanja;

            Naziv dijalekta na kome je pisana poezija i naziv mesta u kome se  tako govori;

            Ukoliko u tekstu pesme ima dijalektizama (reči koje su karakteristične samo za tu govornu zonu), ispod pesme napisati značenje tih reči.

Prijave koje ne sadrže sve tražene podatke i ne ispunjavaju uslove konkursa neće biti razmatrane.

  • Radove slati na mejl uritmudijalekta@lkc.org.rs sa naznakom Za konkurs.
  • Slanjem radova na Konkurs učesnik garantuje da su poslate pesme njegovo autorsko delo i daje pravo Leskovačkom kulturnom centru da poslate tekstove koristi u svrhu promocije manifestacije (objavljivanje u elektronskim i štampanim medijima, kao i objavljivanje u zborniku dijalekatske poezije i sl.).

Konkurs je otvoren od 11. marta do 15. maja 2023. godine.

Dodatne informacije u vezi s konkursom možete dobiti na mejlu uritmudijalekta@lkc.org.rs .

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare