Marina od meda pravi čaroliju koja se prodaje i van granica naše zemlje

Mlade žene, ukoliko imaju neki cilj i želju da samostalno počnu da se bave nekim poslom, neka počnu da ulažu u svoje znanje bez straha od neuspeha jer je u životu moguće prevazići svaku prepreku uz pozitivan stav i veru u sebe, poručuje pčelarka Marina Petković iz Donjeg Bunibroda koja je pčelarstvom počela da se bavi pre 18 godina, nastavivši tradiciju svoga dede koji je pčele čuvao iz hobija.

U dvorištu preko sto košnica, a na zidovima radionice citati poput onoga da” gde je misao tamo je i snaga”, a na stolu ne samo med, već i lekovite prerađevine, propolis, ali i sapuni na bazi ovog slada. Sve iz ruku ove privrednice koja godinama ulaže u nove ideje i plasira svoje proizvode i vana granica Srbije.

„Moji počeci su bili veoma teškim moji prvi koraci u poslu su bili veoma mali, falilo mi je mnogo toga – truda znanja, smelosti, samopouzdanja. Ubrzo sam krupnim koracima krenula napred, oformila svoj posao i krenula da u svom gradu to izložim i predstavim tako da sam vrlo brzo bila primećena i 2016. godine dobila priliku da učestvujem na danima srpske kulture u Istri, takođe sam imala čast i zadovoljstvo da budem deo projekta podsticanje i zapošljavanja mladih gde sam prepoznata opet kao mentor”, prepričava stazu svog uspeha ova četrdesetosmogodišnja privrednica.

Preko tog projekta u posao je uvela i mlade pčelare, pomogla im da se osamostale, a domaćim kolegama danas prodaje i matičnjake pčela za njihove potrebe.

“Mene ljubav prema tom poslu samo gura napred. Sama pomisao da moje pčele roje po celom okrugu me čini srećnom”, kaže ona.

S obzirom na to da se žene u poljoprivredi, a posebno plelarstvu, retko ističu kao nosioci gazdinstava, uspeh koji je ova snažna žena napravila je zadivljujuć.

“Za kupce se bori kvalitetom, konstantno ulažem u proizvodnju, edukujem se, usavršavam i držim radionice i predavanja mladim budućim pčelarima”, dodaje.

Iako za pčelare dolaze sve teža vremena, ona ne odustaje i bodri i druge da krenu sa ovim poslom.

“Tu je najbitnija ljubav. Ako nema ljubavi, nema ni dobrog posla. Tek onda dolazi strpljenje i neizostavni trud”, zaključuje.

Entuzijazam, znanje i ljubav prema poslu su primetni u svakoj izgovorenoj rečenici ovog majstora pčelarstva. Upravo ove osobine su Marini pomogle da se izbori za svoje mesto na tržištu i korak po korak sagradi svoje malo carstvo meda.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare