Ne daju zemlju za auto-put u bescenje: Vlasnici traže, a sud priznaje

Osnovni sud u Prokuplju pretrpan je predmetima koji se odnose na naknade za eksproprisano zemljište na kojem će se izgraditi deonica auto-puta Niš- Merdare, odnosno deonica Koridora auto-puta E- 80. U Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ kažu da je  čak 4.500 predmeta i od toga broja 2. 000 postupka je već rešeno.

U Osnovnom sudu u Prokuplju tvrde da trenutno ima 1. 505 predmeta, ali nisu želeli da detaljišu o postupcima, odnosno za razliku od JP „Putevi Srbije“ nisu čak želeli ni da govore o kriterijumima na osnovu kojih su utvrđene vrednosti zemljišta. Ovaj sud zadužen je, pored Prokuplja i za Merošinu.

“Tržišna vrednost zemljišta utvrđena pred Osnovnim sudom u Prokuplju kreće se u rasponu od 110 dinara do 1.300 dinara po metru kvadratnom. Od samog početka sud u Prokuplju je za svaku parcelu utvrđivao tržišnu vrednost eksproprisanog zemljišta”, potvrđeno nam je u Javnom preduzeću „Putevi Srbije“.

Kako je  u Prokuplju do sada eksproprisano 80 odsto zemljišta u Gradskoj upravi Prokuplje nam je ranije potvrđeno da je malo slučajeva rešeno sporazumno i da je većinom sve otišlo u sudske sporove, jer vlasnici smatraju da njihova zemljišta mnogo više vrede .

Sporna je, kako smo nezvanično saznali kategorizacija zemljišta koje je eksproprisano. JP „Putevi Srbije“ ponudilo je jednu cenu, pa je na primer cena poljoprivrednog zemljišta , u zavisnosti od kategorije ispod 1. 000 dinara po kvadratu. Najniža cena je 110 dinara. Ovaj deo puta, prema Regulacionom planu o izgradnji o izgradnji deonice auto- puta E-80  “najvećim delom nalazi van područja naselja. Jednim svojim delom, koridor se nalazi u zoni naselja Prokuplje i Kuršumlija”.

“Ipak, samim tim što je izvršena eksproprijacija, zemljište se računa kao gradsko-građevinsko, pa tu nema kategorizacije. Ono što znam jeste da su neke kolege advokati u tome videli odličnu zaradu, jer se onda cena zemljišta uvećava”, objašnjava nam advokat iz Prokuplja.

Dakle, prema tom tumačenju, bez obzira gde se nalazi zemljište, cena je ista, kao da je reč o gradsko—građevinskom zemljištu, koje je najskuplje. Poznati su nam primeri vlasnika njiva u okolini Prokuplja koji su dobili od 40. 000 do čak 120. 000 evra za svoje parcele. Pioniri u postupcima onda su bili primer ostalima, pa su bukvalno svi pokrenuli vanparnične postupke. A advokati umesto da objedine na primer sve parcele istog vlasnika u jedan predmet, oni za svaku posebno podnose, te se troškovi uvećavaju.

Nezvanično smo saznali da bezmalo sve sporove pokreću isti advokati, sudi nekoliko sudija, a veštak je u rodbinskim vezama sa advokatima.

Sud u Prokuplju

Vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Prokuplju Ljiljana Radivojević nije želela da govori o ovome, ali smo mi bili uporni, te smo poslali Informaciju od javnog značaja. Na kraju smo dobili vrlo štur odgovor o broju predmeta, koji se ne slaže sa onim što postoji u evidenciji JP “Putevi Srbije”.

Poučeni susedima iz Prokuplja, krenuli su slični postupci i u kuršumlijskom Osnovnom sudu, gde je eksproprijacija zemljišta u toku, ali ovaj sud je “doskočio” gomilanju presuda i basoslovnim sumama koje se isplaćuju.

“Moram da kažem da su kolege advokati nekorektno pristupili, pa su podnosili za svaku parcelu, iako je na primer vlasnik isti. To povećava troškove i mi smo postupili u skladu sa zakonom i objedinili parcele koje pripadaju istom vlasniku. Tako smo smanjili troškove strana u postupku i naravno i broj predmeta”, kaže predsednica Osnovnog suda u Kuršumliji Jelica Milanović.

Ona dodaje da je trenutno oko stotinak predmeta pred ovim sudom i da je prvi najstariji predmet parametar svim ostallim.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *