Održan protest zbog zagađenja: “Vlast ne misli da je vazduh prioritet“

Pred Gradskom kućom u Nišu održan je protest “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”, kojem je prisustvovalo više od 200 građana. Skup su organizovali Pokret mladih Niša i opoziciona koalicija “Niš, moj grad”. Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Miodrag Stanković rekao je na skupu da odbornici opozicije Skupštine Grada Niša godinama unazad ukazuju na zdrastvene probleme koje građani imaju zbog zagađenog vazduha i da je vazduh u Nišu iz dana u dan sve zagađeniji, a gradonačelnica i njeni saradnici ne smatraju to prioritetom i ništa ne čine kako bi zagađenje smanjili.

Jedan od zahteva bio je da se donese operativni plan za smanjenje zagađenja vazduha, a kao važnu stvar organizaoti su naveli da se treba doneti i plan za pošumljavanje.

“Zahtevamo da se obrazuje Gradska uprava za zaštitu životne sredine i da građani svakodnevno dobijaju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, u kojim delovima grada i u kom dobu dana je ono najveće”, naglasio je Miodrag Stanković.

On je dodao da traže i da se uvede besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha, kako bi se stimulisali vozači automobila da koriste javni prevoz, kao i da se novim tenderom za izbor prevoznika u gradskom javnom saobraćaju propiše da ga mogu obavljati samo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste Euro 4 i Euro 5, gas ili električni pogon”.

Okupljeni građani žele da se poštuje Zakon o zaštiti životne sredine i da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine.

Oni imaju spremljeno deset zahteva i oni će biti predati gradskoj vlasti. Ukoliko ona ne učini ništa da se promeni katastrofalno zagađenje, planira se radikalizacija protesta.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare