Počelo suđenje po tužbi vlasnika Milenijum tima protiv Infovranjskih

U Višem sudu u Beogradu prošle nedelje je održano pripremno ročište po tužbi vlasnika kompanije „Milenijum tim“ DOO Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, protiv izdavača onlajn medija“Infovranjske“ i odgovornog urednika Saše Stojkovića.

Tužioci su na ime povrede časti i ugleda prvobitno od tuženih potraživali dva miliona dinara, da bi, naknadno, umanjili tužbeni zahtev na 24.000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) reagovalo je u julu ove godine navodeći da su tužbe sa visokim novčanim zahtevom Milenijum tima pritisak na medije.

„Cilj tužbe je ekonomsko devastiranje malog, lokalnog medija koji se bori za opstanak, ali i perfidno primoravanje novinara tog medija na autocenzuru u budućem izveštavanju“, rekao je UNS-u advokat Ivan Ninić koji u ovom postupku zastupa Infovranjske i urednika Stojkovića.

Ninić je dodao da ne postoji odgovornost medija i odgovornog urednika kada verno prenose informacije sa javnog skupa kao što je konferencija za štampu.

„Tada medij vrši svoju ulogu koja mu je zakonom ustanovljena, a subjekt koji je pogođen informacijom ima izbor ili da uputi odgovor na informaciju ili da utuži aktere koji iznose konkretne činjenične tvrdnje. Međutim, umesto ova dva instrumenta vlasnici Milenijum tima su se opredelili za sudski progon medija koji, niti je izvor, niti je autor sporne informacije“, rekao je Ninić.

U tužbi se, kaže Ninić, naglašava da su tužioci posebno pogođeni pisanjem da iza njih „stoji vrh države“ i da se „državni novac sliva u džepove vlasnika povezanih sa vlastima“.

„Kako tužioci negiraju da između njih i državnog vrha postoji bilo kakva veza, predložili smo da se od Milenijum tima pribave podaci o pravnom osnovu korišćenja motornog vozila marke Audi kojim je upravljao Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, a o čemu je ranije pisao Krik“, rekao je Ninić.

Na pripremnom ročištu Ninić je, kako kaže, predložio da sud pribavi dokaze o isplaćenoj dobiti i zaradi koju vlasnici Milenijum tima ostvaruju, kao i da se pribave svi ugovori koje je ova kompanija zaključila sa javnim preduzećima i institucijama javnog sektora u Srbiji u poslednjih devet godina.

Ninić je sudu predložio da izvrši uvid u sve podnete tužbe Milenijum tima i njegovih vlasnika koje su „usmerene protiv javne reči“. On je rekao da je više od 30 takvih predmeta u relativno kratkom vremenskom periodu evidentirano u Višem sudu u Beogradu.


Advokat Dušan Stojković koji zastupa vlasnike Milenijum tima UNS-u je rekao da je u pitanju medijski spor u kom će se utvrđivati da li je, imajući u vidu okolnosti, medij imao pravo da objavi takve informacije ili one izlaze iz okvira slobode izražavanja, što se dokazuje jer je izražavanje slobodno.

Stojković kaže da su Infovranjske iz tog okvira izašle jer su „neodgovorno, nesmotreno, objavile neistinite informacije bez provere“.

„Mi smatramo da su propustili dužnu novinarsku pažnju i bez provere primerene okolnostima takve informacije koje su netačne objavili i time naneli štetu, jer znate, mediji mogu u slučaju objavljivanja nedopuštenih informacija grubo da povrede nečija prava, na pravu zasnovane interes, čast i ugled kod fizičkih lica ili poslovni ugled kod pravnih lica i na taj način pričine značajnu štetu“, rekao je Stojković.

Stojković kaže da su tužioci razumevajući situaciju u kojoj se nalaze mediji, naročito lokalni, umanjili tužbeni zahtev na iznos od 100 evra fokusirajući se na utvrđenje povrede prava i  uklanjanje informacije kao zakonom predviđeni način otklanjanja štete.

Na pripremnom ročištu tužioci nisu predložili svedoke jer je, kako advokat Stojković kaže, uvid u objavljene informacije i prikazivanje sudu razloga zbog kojih tužioci smatraju da im je pričinjena šteta dovoljno za donošenje pravilne i zakonite odluke suda.

„Pošto medij nije hteo da čuje stranu tužioca pre objavljivanja informacije, nažalost, tužioci će morati da svoju stranu kažu sudu. A rekli bi svoju stranu da su ih tada mediji pozvali, pre objavljivanja.“, izjavio je Stojković.

Naredno ročište zakazano je za 10. mart 2022. godine kada će biti saslušani tužioci, urednik Infovranjskih Saša Stojković i svedok Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Infovranjske su tužene zbog teksta pod nazivom „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije u Srbiji“, za koji ovaj lokalni onlajn medij navodi da je izveštaj sa konferencije za novinare predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, održane 7. februara 2021. godine.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare