Pomoć naprednjaka za Leskovčanku koja drži na zidu uramljenog Vučića

Foto: leskovac.sns.org.rs/

Prošle nedelje su aktivisti mesnog odbora „Milentije Popović 2“ posetili svoju komšinicu koja je lice raseljeno sa Kosova i Metohije i tom prilikom joj uručili pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici leskovačkog SNS-a.

Kako se navodi, ova žena se zahvalila predsedniku Gradskog odbora Goranu Cvetanoviću i aktivistima na humanog gestu.

Ono što je interesantno, na objavljenoj fotografiji se vidi da žena kojoj je odneta pomoć na zidu iznad televizora drži uramljenu sliku lidera naprednjaka i predsednika države Aleksandra Vučića, a prema ambijentu u kojem je ista napravljena, ne bi se baš reklo da je ovoj Leskovčani prekopotrebna pomoć u vidu higijenskih pakera.

Inače, kako smo već pisali, leskovački naprednjaci konstantno krše zakon deleći po gradu pakete pomoći sa stranačkim obeležjima.

Iako Zakon o finansiranju političkih aktivnosti („Sl. glasnik RS“, br. 43/2011 i 123/2014 – dalje: Zakon) zabranjuje strankama da se bave humanitarnim radom, one u zamenu za siguran glas nude besplatne zdravstvene preglede i raznoliku drugu pomoć.

Iako je zakon dobro poznat, pre svega strankama na vlasti, iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke skoro svake nedelje organizuju nove humanitarne aktivnosti i ugroženim porodicama nose pakete pomoći izlepljene stranačkim simbolima.

U leskovačkom nevladinom sektoru kažu: sve je to lepo i za pohvalu”, ali upozoravaju da stranke ne bi smele da troše novac za zdravstvene preglede, popravke po zgradama, da ga poklanjaju siromašnima…

“One to ne smeju, ali bi ta zabrana trebalo da bude još ekspilicitnija. Takvi troškovi jesu zabranjeni i Agencija za borbu protiv korupcije je zbog toga izricala i mere i opomene”, kaže aktivista civilnog sektoraIvan Grujić.

Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nedavno je ukazala na to da se pružanje pravne pomoći i obavljanje zdravstvenih pregleda ne mogu smatrati političkim aktivnostima političkog subjekta u smislu Zakona, te da ovaj vid ponašanja može dovesti do povrede ovog i drugih zakona.


ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI („Sl. glasnik RS“, br. 43/2011 i 123/2014)

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta i podrazumevaju: rad sa biračima i članstvom, troškove prevoza i održavanja skupova, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za druge slične aktivnosti.

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se i za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa ovim zakonom.

Sredstva dobijena iz javnih izvora u iznosu od najmanje 5% ukupnih sredstava dobijenih za redovan rad na godišnjem nivou, politički subjekat je dužan da koristi za stručno usavršavanje i osposobljavanje, međunarodnu saradnju i rad sa članstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 komentara na “Pomoć naprednjaka za Leskovčanku koja drži na zidu uramljenog Vučića

  1. Dobar i lep primer.
    Trebalo bi sada, na zidu, u svakoj učionici, i školi, da bude uramljena slika, Vučića predsednika, jer mi drugoga nemamo, on je naš i ponos i dika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.