„Preševska dolina“ deo briselskih pregovora?

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i Ragmi Mustafa tvrdi da su Bujanovac, Preševo i Medveđa uključeni u proces briselskog dijaloga, a kao dokaz je priložio „Deklaraciju o miru“, koju kosovska strana predlaže u razgovorima sa zvaničnim Beogradom.

Kako je napisao na svom Fejsbuk profilu, u članu tri ovog dokumenta piše da će “strane c zajedno raditi na stvaranju najnaprednijeg sistema zaštite i promocije manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu s ciljem postizanja trajnog i dugoročnog mira među zemljama uz puno poštovanje principa reciprociteta i sprovođenja evropskih vrednosti i međunarodnih akata“.

“Pitanje Preševske doline je sada neosporno na stolu dijaloga Kosovo-Srbija. Nema trajnog i dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu bez Doline”, napisao je on.

Predlog deklaracije, kako je rekao juče kosovski premijer Albin Kurti u Briselu posle još jedne runde dijaloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ni pročitao već unapred odbio.

Deklaracija sadrži  „zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba”, prenosi prištinski portal Reporteri.

Izjava se, kako prenose Bujanovačke, sastoji od šest članova, od kojih je prvi “nenapadanje” u kojem se kaže da će se obe strane “suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rešavanja bilo kojeg nerešenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti“.

Drugi član se odnosi na “poštovanje granica” i pomenutu obavezu da se dve strane „strogo poštuju međusobne granice“

Sledeći član predviđa “reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima“.

Sledi “mirno rešavanje sporova” u kome se između ostalog navodi da će, u slučaju neuspeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, strane tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima.

Peti član je “međusobna podrška procesu evropskih integracija” i šesti “završne odredbe” u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

U deklaraciji se ističe posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana.

Navodi se i želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu “u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rešavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji omogućava EU, a podržavaju SAD”.

Pre navođenja „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba” dokument započinje sa “Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susedima i međunarodnim partnerima da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *