Sindikat “Sloga” traži reformu propisa o bolovanju

U pogledu sve češćih rasprava u javnosti o zloupotrebama bolovanja radnika i načinima njihove kontrole, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju na postojeće, pre svega nezakonite prakse i ukazuju na hitnu potrebu promene zakonodavstva koje bi bolje štitilo prava radnika.

Lidija Jovanović, pravnica u Sindikatu „Sloga“, naglašava da poslodavci koriste nedovoljno definisane propise da opravdaju upotrebu neprihvatljivih metoda provere.

„Pravo na bolovanje je jedno od osnovnih prava svakog radnika. Međutim, u praksi se često susrećemo sa situacijama gde poslodavci, sumnjajući u zloupotrebu prava na bolovanje, preduzimaju radnje koje nisu u skladu sa Zakonom o radu,“ ističe Jovanović.

Ona objašnjava da to što neki poslodavci formiraju interne komisije koje obilaze domove zaposlenih, zatim putem “Google” pretraživača proveravaju dijagnozu radnika, nedopustiv napad na privatnost i poverljivost medicinskih podataka zaposlenih.

„Komisije sastavljene od ljudi koji nisu medicinski stručnjaci, a koji proveravaju medicinsku dokumentaciju i lične podatke radnika, predstavljaju kršenje Zakona o pravima pacijenata i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti,“ dodaje Jovanović.

Ona posebno kritikuje praksu angažovanja detektiva za provere bolovanja, što smatra još jednim teškim kršenjem zakonskih normi.

„Član 10 Zakona o detektivskoj delatnosti dozvoljava obradu određenih podataka, ali mnogi poslodavci zloupotrebljavaju ove odredbe da bi neopravdano nadzirali zaposlene,“ kaže Jovanović. „Detektivi bi trebalo da se ograniče samo na javno dostupne informacije i da nikako ne zadiru u privatni život radnika.“

Jovanović takođe kritikuje odnos nekih stranih kompanija prema bolovanjima, ističući da kratkoročni ugovori nisu rešenje problema, već samo dodatno krše prava radnika.

„Tvrdnje da određene strane kompanije nemaju problema sa bolovanjima zato što zapošljavaju radnike na kratke periode su ne samo netačne, već i štetne, jer podstiču praksu zapošljavanja na određeno vrijeme, što zaobilazi mnoga radna prava,“ upozorava ona.

Kao rešenje, Jovanović apeluje na državu i nadležne institucije da preispitaju i jasno definisu zakone vezane za bolovanja i njihovu kontrolu, kako bi se izbegle zloupotrebe i zaštitila prava radnika.

„Potrebno je uspostaviti jasne, stroge i pravične mehanizme kontrole koji neće ugrožavati privatnost ni osnovna ljudska prava radnika. Pravni okvir mora biti takav da omogući radnicima da ostvare svoja prava bez straha od neopravdanih optužbi za zloupotrebu. U svakom slučaju radnik koji se kontroliše na nezakonit način može se obratiti svom sindikatu kako bi se preduzli pravni mehanizmi,“ zaključuje Jovanović,  apelujući na neophodnu potrebu reforme propisa o bolovanju.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare