Smenjena načelnica Opštinske uprave u Gadžinom Hanu, optužena da je prikrivala nelegalnu eksploataciju državnog kamenoloma

Načelnica Opštinske uprave opštine Gadžin Han Ljiljana Petrović, razrešena je te funkcije prošlog petka, između ostalog, zbog navodne nelegalne eksploatacije kamenoloma na opštinskoj parceli i to na hitnoj sednici koju je od nje tražio da zakaže predsenik opštine Milisav Filipović. Za v.d. načelnika izabran je pravnik Aleksandar Ranđelović, inače službenik opštinske uprave.

Informaciju da je razrešena za Rešetku potrvdila je i sama Petrovićeva i naglasila da ne želi ništa da komentariše , dok opozicija tvrdi da je smenjena mimo svih zakonskih propisa.

„Načelnici se stavlja na teret da je neobaveštavanjem nadležnih organa o prijavi radova u Ovsinjincu sprečila opštinu Gadžin Han da zaštiti svoja imovinska prava na predmetnoj parceli. Takođe, načinjeno je niz propusta povodom zavođenja i evidentiranja akata vezanih za istražna geološka prava na predmetnoj parceli, gde predmetna akta nisu evidentirana ili su dostavljena načelniku koji ih je zadržao do isteka zakonskih rokova za dostavljanje žalbi ili pokretanje upravnog spora“, navodi se između ostalog u obrazloženju smene.

Kako nam je objašnejno, reč je o eksploataciji državnog kamenoloma od strane jednog privatnog preduzeća koju je Petrovićeva navodno pokušala da prikrije.

„Bez obzira što Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisuje da službenik na položaju može biti razrešen isključivo na osnovu pravosnažnih akata nadležnih organa , to nije bilo presudno u ovom slučaju, već je razrešena na osnovu paušalnih obrazloženje i bez ijednog navedenog akta“, tvrdi opozicija iz ove varoši.

Kako dodaju, oo nije prvi put da opštinsko veće donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonima.

„Predsednik opštine, koji je ujedno i predsednik opštinskog veća, bi trebao da se drži zakona i da poništi sva akta koja nisu u skladu sa zakonima. Naprotiv, on u ovom slučaju zahtevom za sazivanje hitne sednice podstiče kršenje zakona. Mi smo kao lokalna samouprava u prethodnih mesec dana izgubili dva spora i to sa jednim direktorom kao i jednim radnikom JP Direkcije čija je ukupna vrednost oko 4 500 000, siguran sam da će i načelnica dobiti na sudu, ukoliko bude tužila lokalnu samoupravu za protivzakonitu smenu te da će se ta cifra uvećati za još par miliona. Na kraju će svi ti troškovi biti isplaćeni iz budžeta naše siromašne opštine, tj pašće na grbaču naroda, dok bahati lokalni funkcioneri sprovode represiju čak i nad svojim članovima ne mare za posledice jer ih ne plaćaju iz svog džepa“, komentariše opozicioni odbornik u lokalnom parlamentu Damir Stojanović.

Petrovićeva je smenjena još 18. novembra, a izjavu od predsednika opštine nismouspeli da dobijemo jer nije odgovarao na pozive naših novinara.

Podsetimo, Ljiljana Petrović je kao načelnica bila umešta u aferu nezakonite isplate 3 miliona novčane pomoći opštinskim činovnicima kada je donela Odluku o prevazilaženju posledica prouzrokovanih pandemijom, na osnovu koje je isplaćeno 64.000 dinara za 30 zaposlenih i dva dva postavljena lica u Opštinskoj upravi, dok je predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović potpisao odluku na osnovu koje je novac isplaćen za 11 zaposlenih u Opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare