SNS konstantno u humanitarnim kampanjama, iako im zakon to zabranjuje

Foto: leskovac.sns.org.rs

Iako Zakon o finansiranju političkih aktivnosti („Sl. glasnik RS“, br. 43/2011 i 123/2014 – dalje: Zakon) zabranjuje strankama da se bave humanitarnim radom, one u zamenu za siguran glas nude besplatne zdravstvene preglede i raznoliku drugu pomoć.

Iako je zakon dobro poznat, pre svega strankama na vlasti, one često obaveštavaju medije o svojim humanitarnim aktivnostima, pa je tako na mejlove leskovačkih novinara danas stigla i molba iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke da objave izveštaj o njihovim humanitarnim akcijama usmerenim ka osobama sa invaliditetom.

“Predsednik Saveta Danko Danković i Ana Janković Stojanović, član Saveta za zdravstvo, su tim povodom posetili Draganu Petrović i Oliveru Stojiljković koje boluju od mišićne distrofije kako bi im uručili pomagala koja su obezbeđena preko donacije. Gospođi Petrović je uručen antidekubitarni jastuk, a gospođi Stojiljković invalidska kolica. Ujedno su posetili i gospodina Srđana Tasića koji pati od multiple skleroze kako bi mu uručili hodalicu”, navode iz SNS-a Leskovac.

U leskovačkom nevladinom sektoru kažu: sve je to lepo i za pohvalu”, ali upozoravaju da stranke ne bi smele da troše novac za zdravstvene preglede, popravke po zgradama, da ga poklanjaju siromašnima…

“One to ne smeju, ali bi ta zabrana trebalo da bude još ekspilicitnija. Takvi troškovi jesu zabranjeni i Agencija za borbu protiv korupcije je zbog toga izricala i mere i opomene”, kaže aktivista civilnog sektoraIvan Grujić.

Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije nedavno je ukazala na to da se pružanje pravne pomoći i obavljanje zdravstvenih pregleda ne mogu smatrati političkim aktivnostima političkog subjekta u smislu Zakona, te da ovaj vid ponašanja može dovesti do povrede ovog i drugih zakona.


ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI („Sl. glasnik RS“, br. 43/2011 i 123/2014)

Korišćenje sredstava za finansiranje redovnog rada

Član 19

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta i podrazumevaju: rad sa biračima i članstvom, troškove prevoza i održavanja skupova, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za druge slične aktivnosti.

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se i za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa ovim zakonom.

Sredstva dobijena iz javnih izvora u iznosu od najmanje 5% ukupnih sredstava dobijenih za redovan rad na godišnjem nivou, politički subjekat je dužan da koristi za stručno usavršavanje i osposobljavanje, međunarodnu saradnju i rad sa članstvom.

 

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa ovo ništa nije čudno. Ima li barnešto što je sekta uradila po zakonu. Za njih zakoni ne važe, važi ono šta kaže „bog koji hoda po zemlji“, a ovi mali bogovi ga samo slede. Zakon je mrtvo slovo na papiru za njih, i koriste da bi se podupirali stolovi ili u najboljem slučaju da sede na njima oni prekobrojni zaposleni po gradskoj upravi i javnim preduzećima. I odakle im toliki novac, da sporovode te nezakonite radnje? Očito da troše nenamenski novac nas građana ovog sela zvanog Leskovac.