Što više skandala, to čvršća fotelja – Slučaj Ivana Bogdanovića koji je danas po treći put izglasan za prvog čoveka Lebana

Fotografija preuzeta sa zvaničnog portala opštine Lebane / lebane.org,rs

Ivan Bogdanović iz Srpske napredne stranke izabran je danas po treći put za predsednika opštine Lebane, a na mestu zamenika predsednika opštine Lebane postavljen je Goran Lazarević iz Ćenovca.

Skoro čitavu deceniju se optužuje u javnosti za to da je sa svojim tastom Goranom Jovićem Lebane napravio “privatnom prćijom”, a njegovu dosadašnju vladavinu obeležili su razni skandali.

Poslednji u nizu je da je ucenjivao fudbalski klub “Jedinstvo” iz Bošnjaca za novac, da je za to znao i Vučić, a da je Bogdanović i ovog puta prošao nekažnjeno.

Bogdanović je pre tri godine optužen i da je fizički nasrnuo na rođaku, da je u tom trenutku intervenisala i policija i Hitna pomoć, a nadležni su to uspeli da zataškaju.

U tome se otišlo toliko daleko da je, iako je protiv njega pokrenut predistražni postupak zbog prijave da je nakon burne rasprave fizički napao suprugu skoro smenjenog direktora Turističke organizacije u ovom mestu Bojana Jovića, njemu odobren zahtev za registraciju oružja od strane Policijske uprave u Leskovcu, dokazuju dokumenti u koje su novinari Rešetke imali uvid.

Podsećamo i na to da je Agencija za borbu protiv korupcije još pre tri godine naložila smenu njegove snaje, Tatjane Boganović, jer je 2017. godine, zaposlila kao pripravnika u opštini Milana Bogdanovića –  brata Ivana  Bogdanovića, koji je tada bio zamenik predsednika opštine.

Takođe, preporuka za njeno razrešenje doneta je jer je njen suprug Nenad Bogdanović u opštini Lebane obavljao poslove po ugovoru o delu,a  da o sukobu interesa koji je imala u navedenim situacijama nije pismeno obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije.

Da li je potrebno reći da je Agencija rešenje o njenom razrešenju donela 10. septembra 2019. godine, a da ona još uvek obavlja istu funkciju?

Sve to i nije toliko čudno ukoliko se uzme u obzir da su se Bogdanovići dobrano navikli na sukob interesa.

Naime, za one koji to ne znaju, predsednik Opštine Lebane Ivan Bogdanović je zet Gorana Jovića,  koji je istovremeno obavljao poslove direktora Regionalne privredne komore u Leskovcu i bio zamenik predsednika Skupštine opštine Lebane, kao i odbornik u lokalnom parlamentu gde je učestvovao u radu i donošenju rešenja kojim su poslove u javnim ustanovama dobili njegovi bliski srodnici.

Zbog toga je  Agencija za borbu protiv korupcije takođe donela pravosnažno rešenje kojim se Goran Jović upozorava da je povredio zakon.

Jović je, navodi se u rešenju Agencije, od 30. maja 2016. do 8. juna 2017. godine učestvovao na sednicama kada su doneta rešenja kojim je njegov zet Ivan Bogdanović izabran za zamenika predsednika opštine Lebane, njegova supruga Slađana Jović imenovana za člana Upravnog odbora Doma zdravlja, snaha Jasmina Jović postala član Upravnog odbora dečijeg vrtića Dečja radost, a njegov brat Bojan Jović prvo imenovan za v.d. direktora, a potom i za direktora Turističke organizacije.

Agencija je, stoji u izveštaju, utvrdila rodbinsku povezanost ovih osoba sa Jovićem, te je on bio u situaciji sukoba interesa, o čemu je trebalo da obavesti Agenciju, ako već u vršenju javne dužnosti nije mogao da izbegne stvaranje odnosa zavisnosti.

Jović takođe Agenciju nije obavestio da je, pri stupanju na funkciju u lokalnom parlamentu u Lebanu, obavljao i poslove direktora Regionalne privredne komore u Leskovcu, čime je povredio Zakon koji jasno nalaže da funkcioner u roku od 15 dana od stupanja na dužnost mora obavetiti Agenciju o obavljanju drugog posla.

Ništa od navedenog se u Lebanu nije promenilo, sem što su članovi “dinastije” počeli međusobno da se smenjuju na funkcijama, zbog toga svađaju, pa na kraju i tuku, ali uspešno i zadržavaju svoje funkcije.

Treba napomenuti na kraju i to da je Bogdanovićeva žena, Jovićeva ćerka, otvorila dva provatna vrtića u Leskovcu za šta od tog grada dobija debele subvencije. Priča se, u planu je otvaranje i trećeg.

Činjenica je i to da je Goran Jović, i danas, kao obronik SNS-a u lokalnom parlamentu, glasao za svog zeta, nakon što je kao najstariji odbornik i predsedavao konstitutivnom sednicom.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 komentara na “Što više skandala, to čvršća fotelja – Slučaj Ivana Bogdanovića koji je danas po treći put izglasan za prvog čoveka Lebana

  1. Oj Lebane mesto umiljato, momci srebro, a devojke zlato ! Tako se nekad pevalo.
    A danas se kuka, place i narice. ………
    Iskreno ocekivao sam vise i od tutavog Ivana i od Meska.

  2. A tast dobio od metle 2 stana u Sajam,da bi progurao prodaju komore…Koji su to stanovi po redu? 15,20,30?

    1. LB je Putin za LE! Ne volim Lebane ali za Leskovac je Rusija ! A vi dotični imali ste poslu sa seljacima ,seljaci vas j. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *