Sutra, tačno u podne, „Jake žene“ ispred „San Marka“ u centru Leskovca

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 24 žena, od strane bivših ili aktuelnih partnera i supruga, sinova, očeva, bratanca a zabeležen je i jedan slučaj gde je žena pretučena ali ne zna se jasan uzrokm smrti. 24 nije samo broj, većina od tih žena je i ranije prijavljivala nasilje. Šta je rezultat toga? Tih žena više nema, njihova deca nemaju majke, a nasilnici često ostaju blago kažnjeni. Ko je podbacio? Sistem, rodbina ili društvo u celini? Ko je odgovoran? Neophodno je da se svako od nas zapita šta može da učini da se sačuva ljudski život.

Ovo su podaci mreže Autonomnog ženskog centra koja okuplja organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i pružaju podršku ženama koje su pretrpele nasilje.

Podaci su prikupljeni iz medijskih članaka jer javno dostupna državna statistika o broju femicida u Srbiji ne postoji, niti je formirano državno Nadzorno telo za praćenje femicida.

Organizacija Žene za mir iz Leskovca kao i svake godine učestvuje u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. To je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od stotinu država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizacija Žene za mir će u Leskovcu, kao i tokom prethodnih godina, obeležiti nekoliko važnih datuma pod sloganom „16 dana aktivizma – za 365 dana bez nasilja nad ženama“.

„Istinski verujemo da je svet bez nasilja moguć. Globalne procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je oko jedna trećina žena sveta tokom života doživela fizičko ili seksualno nasilje“, kaže Ljiljana Nešić, predstavnica organizacije Žene za mir iz Leskovca.

Ona dodaje da je nemali broj žena doživelo nasilje i na radnom mestu i da je vreme da se stane na put nasilju i uznemiravanju žena na radnom mestu.

Zbog toga će sutra od 12 do 13 časova, na uglu ulice Moša Pijade i Koste Stamenkovića u pešačkoj zoni, na platou preko puta kafića San Marko, organizovati uličnu akciju koja ima za cilj podizanje svesti i širenje naših poziva na akciju za okončanje svih oblika muškog nasilja nad ženama i devojčicama. Skrenuti pažnju na trenutnu situaciju u vezi sa nasiljem nad ženama i devojčicama širom Srbije.

Od osnivanja, Žene za mir se zalažu za stvaranje zakonodavnog i institucionalnog okvira, kao i konkretnih mehanizama koji će omogućiti svim žrtvama kriminaliteta da na jednak način i u skladu sa svojim potrebama ostvare prava i dobiju adekvatnu podršku i zaštitu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vrlo sam otvorena da pricam na temu ove vrste jer znam mnogo zena a ukljucujuci i mene koje su prosle neku vrstu nasilja.Od fizickog, psihickog, seksualnog, medijiskog nasilja…Kriv je ceo sistem, prebacuje se lopta od jednih na drugih, zena je samo br u sistemu.

Tako je bravo 👏 ženo .Br u sistemu , br u slučaju .