„Tim 42“ nakon jučerašnejg požara zahteva od loaklne samouprave da upozori građane na zagađenje vazduha

Udruženja građana “Tim 42” zahtev da lokalna samouprava, nakon jučerašnjeg požara u blizini novog stadiona, gde je satima gorela divlja deponija, u ovakvim situacijama 𝘂𝗽𝗼𝘇𝗼𝗿𝗶 građane na zagađenje vazduha, kao i 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗶š𝗲 na koji način mogu da zaštite svoje zdravlje.

Protivpožarni sistem na stadionu je detektovao dim, što se ne može reći za lokalnu mrežu mernih stanica koje godinama ne uspevaju da detektuju zagađenje vazduha”, navode iz ovog udruženja.

Pretpostavlja se, kako nam je juče rečeno na licu mesta da je požar namerno podmetnut ili da su ga izazvali očigledno nezaustavljivi palioci kablova koji iz njih izvlače bakar i tako godinama truju svoje sugrađane.

Podsetimo, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je pre skoro godinu dana priznao da ne zna kako da reši problem trovača vazduha i spreči ih da spaljuju kablove.

Naime, nakon što je opozicioni odbornik Grupe građana „Za Leskovac – zajedno“ Nenad Zdravković zatražio u lokalnom parlamentu od skupštinske većine da pronađe rešenje kako da se zaustave trovači vazduha koji pale gume i kablove ovom delu grada, ističući da će svi podržati bilo kakvu inicijativu, njemu je replicirao gradonačelnik i kazao da adekvatnog rešenja za taj problem nema.

„Skoro sam prolazio tamo i bile su tri ogromne vatre na toj lokaciji. Bukvalno su pluća mogla da se pocepaju od aerozagađenja. Otišao sam svojim kolima tamo. Vatra zapaljena nasred puta, ne možete ni da prođete. Bila su tu tri pripadnika romske populacije i normalno su se distancirali od svega toga. Ne znam šta bi vi uradili, ali ja sam pozvao načelnika MUP-a koji mi je odmah rekao da će poslati jedinicu patrolu i sačekao sam dok nisu došli vatrogasci da ugase požar. To se konstantno dešava i to jeste ogroman izvor zagađenja. Tu možemo samo da apelujemo da svi mi imamo obavezu da prijavimo onoga ko to radi, makar bio i rođeni brat. Samo je to način na koji možemo nešto da uradimo. Ovako, ja zaista ne vidim rešenja. Imamo samo sedam komunalnih policajaca, a od toga im je jedan šef“, zaključio je Cvetanović, koji je pre par meseci saopštio da će pokušati da izdejstvuje kod republike da se poveća broj komunalnih policajaca.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *