„Većnika“ koji je osuđen za proneveru pola miliona dinara zaposlili u javnom preduzeću kao rukovodioca finansija

Marko Ristić / Fotografija preuzeta sa zvančnog sajta opštine Gadžin Han

Marko Ristić (SNS), za koga opozicija tvrdi da je još uvek član opštinskog veća opštine Gadžin Han, a koji je pravosnažno osuđen zbog krivičnog dela prevara u službi jer je opštinski budžet oštetio za više od pola miliona dinara, „unapređen je u Javnom Preduzeću Direkcija za izgradnju i komunalne delatnosti“ u rukovodioca  ekonomsko pravnog sektora, a u samom opisu poslova između ostalog zadužen je za “davanje stručnih mišljenja u vezi finansija”.

Vršilac dužnosti direktora Direkcije Saša Tasković kaže za Rešetku da o toj presudi nije znao ništa niti je u nju imao uvid pre nego što je zaposlio Ristića.

“Mogu samo da kažem Ristić odgovorno i savesno radi svoj posao već nekoliko meseci. Ristić je nama dostavio redovno rešenje Osnovnog suda u Nišu da se protiv njega ne vodi nikakav postupak”, kazao je našem novinaru u telefonskom razgovoru Tasković i prosledio uverenje koje je Direkciji dostavio Ristić.

U tom uverenju se zapravo navodi da protiv Ristića nije pokrenut krivični postupak pred višim i osnovnim tužilaštvom u nišu “izuzev Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za ratne zločine i posebnih odeljneja za suzbijanje korupcije viših sudova”.

“Načuo sam nešto paušalno vezano za taj slučaj suđenja, ali presudu nikada nisam video”, dodao je Tasković.

Na naš predlog da mu pošaljemo presudu koja je dostavljena našoj redakciji, kazao je da ništa više po tom pitanju ne može da komentariše.

Ristić je zapravo osuđen Pravosnažnom presudom Višeg suda u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije K PO 4 br. 31/22; SPK PO 4 br. 28/22 od 04.07.2022.godine  zbog krivičnog dela prevara u službi iz člana 363 stav 2 u vezi st. 1 KZ, a čime je budžet opštine Gadžin Han oštećen za 560.000,00 dinara.

Kako se navodi u presudi u koju su novinari Rešetke imali uvid, protiv Ristića se istraga vodila od 2018. godine, a on je na kraju priznao krivicu.

Njemu je utvrđena kazna zatvora od 8 meseci, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo, kao i novčana kazna u iznosu od 50.000. dinara 

Ristić je u vreme izvršenja krivičnog dela 2017. godine  obavljao je funkciju predsednika sportskog saveza opštine Gadžin Han, a presuda je donešena 04.07.2022. godine,  kada je bio na funkciji člana opštinskog veća koju obavlja i danas.

„Kriv je zato što je u vremenskom periodu od 02.11.2017. godine do 18.12.2017. godine u Gadžinom Hanu , sposoban da shvati značajsvog dela i upravlja svojim postupcima, svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje i svestan da je njegovo delo zabranjeno , kao odgovorno lice – predsednik sportske organizacije Sporstski savez Opštine Gadžin Han u vršenju službe   podnošenjem lažnih obračuna doveo je u zabludu ovlašćena službena lica Opštinske uprave  da izvrše nezakonitu isplatu u nameri da drugom pribavi protipravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 560, 000  dinara”, navedeno je u presudi Višeg suda u Nišu.

OSUĐENI KADAR BOLJI OD “NIKAKVOG” KADRA

 Okrivljeni je i dalje  na funkciji člana opštinskog veća Opštine Gadžin Han (Rešenje o izboru  br. 06-99/2020-II-2 od 21.08.2020.g) jer, kako tvrdi opozicija, nakon ostavke koju je podneo dana 05.03.2021. godine predsednik opštine Milisav Filipović nije predložio novog kandidata za člana opštinskog veća, iako je to bilo neophodno po Zakonu o lokaljnoj samoupravi kao i Statutu opštine Gadžin Han.

“Tako da Ristić redovno prisustvuje sednicama opštinskog veća i učestvuje u donošenju odluka. Inače, okrivljeni je u čaršijskim krugovima poznat kao desna ruka predsednika Filipovića. Postavljam  pitanje nadležnim organima kako okrivljeni Ristić može da učestvuje u donošenju odluka na sednicama Opštinskog Veća koja se tiču javnog preduzeća čiju je osnivač opština, a u kome je rukovodioc, kao i zašto niko ne reaguje na sukob interesa, i zbog čega predsednik opštine Filipović nije skoro dve godine podneo predlog za izbor opštinskog većnika , što je i morao da uradi po zakonu, a čime bi Ristiću prestala dužnost odbornika jer dok se ne izabere novi član veća okrivljeni Ristić obavlja finkciju većnika. Postavljao sam odborničko pitanje predsedniku , i dobio odgovor ravan skandalu, pitam se hoće li neko stati na put bezakonju u Opštini Gadžin Han”, kaže za Rešetku opozicioni odbornik Damir Stojanović.

Inače, u odgovoru koje je dobio od predsednika opštine, a koji takođe prilažemo u ovom tekstu, Milisav Filipović navodi da u momentu Ristićeve ostavke “nisu imali odgovarajuće kadrovsko rešenje, kao ni do sada, za navedenu funkciju”.

Presedan svega je, naravno, što je pravosnažno osuđeni „unapređen“ u Javnom Preduzeću „Direkcija za izgradnju i komunalne delatnosti“ Gadžin Han (aneksom Ugovora o radu) u rukovodioca  ekonomsko pravnog sektora, a u samom opisu poslova između ostalog zadužen je za “davanje stručnih mišljenja u vezi finansija”.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mladi junoša SNS-a.Takav kadar njima i odgovara jer su mu nadređeni još gori i danas je poželjno da si lopov jer ako nisi ugrožavaš njih i njihovo bogaćenje a to nije poželjno.Što veća baraba to se bolje rangira a narod neka trpi i propada jer ništa ne razume a i pokvaren je pa bolje i ne zaslužuje.I čim ih uhvatiš u lopovluku i laži ti si izdajnik lažov mrziš Srbiju a u stvari su oni koji je pokopavaju i uništavaju od koje se neće dugo oporaviti.