„Zeleni ustanak“ napravio aplikaciju za merenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu u Leskovcu

Leskovačko udruženje građana “Zeleni ustanak” je uz podršku xEco – Ekstremne ekologije i u okviru svoje internet prezentacije www.zeleniustanak.rs razvilo posebnu web stranicu na kojoj građani mogu pratiti kvalitet vazduha u Leskovcu u realnom vremenu.

Novorazvijena web stranica prikuplja merenja u realnom vremenu sa svih senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM2.5 čestica u vazduhu postavljenih u Leskovcu nakon prošlogodišnje akcije udruženja, uredjuje ih na satnom nivou i prikazuje u prilično jednostavnoj formi zajedno sa zdravstvenim preporukama.

Inače prvobitna ideja u Udruženju je bila da se ta web stranica prikazuje u realnom vremenu na LED bilbordu u centru Leskovcu. Međutim sofver koji upravlja LED bilbordima još uvek nema tehničkih mogućnosti za tako nešto.

Saopštenje za javnost „Zelenog ustanka“ prenosimo u celosti:

Vrednovanje i rangiranje kvaliteta vazduha se vrši prema metodologiji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA – European Environment Agency). I to uvođenjem raspona indeksa kvaliteta vazduha u 6 kategorija u zavisnosti od koncentracije (usrednjene na sat vremena) najfinijih, pa time i najštetnijih po zdravlje, suspendovanih PM2.5 čestica. Sračunati indeksi su dopunjeni i zdravstvenim preporukama kako bi građani bili u mogućnosti da na vreme smanje štetan uticaj visokih koncentrcija suspendovanih PM2.5 čestica na svoje zdravlje, a posebno deca i odrasli sa respiratornim problemima i srčanim oboljenjima.

Podsećamo da je isto udruženje prošle godine pokrenulo akciju postavljanja senzora za merenje nakon koje sada u Leskovcu ima 6 takvih senzora. U planu je instalacija i dodatnih 4-5 senzora nakon što se tržište elektronskih čipova malo stabilizuje odnosno njihova cena padne na razuman nivo. Prošlogodišnja akcija je inače pokrenuta u saradnji sa prvom srpskom građanskom mrežom za otvorene podatke merenja koncentracije čestica zagađivača “Vazduh građanima” kao i Internet društvom Srbije koje između ostalog aktivno radi na promociji i široj upotrebi internet tehnologija u rešavanju ekoloških problema.

Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i gradska uprava i druge nadležne institucije. I to na primer unapređenjem i/ili zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom slorane energije kako za toplu vodu tako i za napajanje električnom energijom pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru, izgradnjom biciklističkih staza i većom upotrebom bicikala i trotineta za kretanje po gradu, i sl.

Pored svega toga javne zelene površine imaju posebnu i veoma bitnu ulogu u unapređenju kvaliteta vazduha u gradskim sredinama i predstavljaju svojevrsna pluća svakog grada. Stoga je adekvatno i pravovremeno urbanističko planiranje u tom domenu veoma bitno. Prema Generalnom urbanističkom planu Leskovca (GUP-u) stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos ukupne površine zelenila prema broju stanovnika u Leskovcu iznosi samo 6.6 m2 po stanovniku dok njegova minimalna vrednost treba da bude 25 a preporučena između 30 i 80. Prema tome evidentan je nedostatak zelenila u Leskovcu pa je u nacrtu Izmena i dopuna GUP-a do 2025. godine koji je do skora bio na javnom uvidu jasno naglašeno da je potrebno formirati nove javne zelene površine u gradu a sve postojeće zadržati.

Međutim, u praksi se vrlo često prilikom izrade, izmena i dopuna planova nižeg reda odnosno planova generalne regulacije takve i jasne smernice planova višeg reda zanemaruju i uglavnom vrši prenamena zemljišta u višeporodično stanovanje kako bi se dalje omogućila izrgadnja višespratnica.

Iz udruženja podsećaju da se upravo tako nešto desilo i 2010. godine sa lokacijom kod “Pepeljuge” čime je planski omogućena gradnja višespratnice u parkiću i igralištu za decu. Takve planske i “nenamerne” greške je sada i nakon više od deset godina malo teže, ali naravno ipak moguće ispraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “„Zeleni ustanak“ napravio aplikaciju za merenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu u Leskovcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *