Više od 100 dana čekaju na dokumentaciju o projektima: Šta krije Leskovac?

Grad Leskovac godinama raspisuje konkurs za dodelu sredstava udruženjima koja pružaju usluge socijalne zaštite. Za ovaj konkurs samo u 2023. opredeljeno je preko 30 miliona dinara.

Istraživački tim udruženja Tim 42 sprovodi analizu koliko su dobre procedure finansiranja po ovom konkursu i kakvi su njegovi rezultati, međutim iako su to informacije od javnog značaja, grad odbija da nam dostavi sve podržane projekte i projektne izveštaje.

“Prošlo je više od 100 dana kako smo tražili od Gradske uprave u Leskovcu da nam dostavi projekte koje je finansirao iz konkursa za socijalnu zaštitu tokom 2022. godine i njihove izveštaje. Tri meseca od poslatog zahteva, tek nakon naše žalbe i reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja, projekti su počeli da pristižu početkom februara. Iako smo u više navrata obavestili Gradsku upravu da je dokumentacija koju smo dobili nepotpuna, i dalje nemamo informacije o svim projektima. Zašto Grad krije neke od projekata koje finansira?”, pitaju se u saopštenju za javnost koje su članovi ovog udruženja prosledili novinarima.

Inače, analizu sprovode u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji Trag fondacija sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE.

SKANDAL DO SKANDALA

“Na konkursima koji se raspisuju za socijalu i ugrožene grupe se najviše krade. Čak i lokalni konkursi za socijalnu zaštitu. Skoro smo imali primer u Leskovcu”, izjavila je Tara Petrović iz Građanskih inicijativa gostujući prošle godine u “Novom Danu” Televizije N1.

I tačno je da podelu para za socijlne programe prati najviše skandala u prethodnih nekoliko godina, a komisija za dodelu sredstava je bila često na udaru javnosti, ali i samog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.

Podsetimo, predsednik Komisije koja je odlučivala o (su)finansiranju projekata u oblasti socijalne zaštite u Leskovcu prošle godine, Vladimir Branković, izjavio  je u martu da to što je Miodrag Stanković dva puta osuđivan nasilnik u porodici nije nikakva zakonska prepreka da se njemu dodele sredstva za otvaranje SOS kancelarije koja bi trebalo da pomaže žrtvama nasilja. Gradonačelnik mu je odgovorio da će lično iskoristiti svoj autoritet da Stankovićeva organizacija ne dobije taj novac.

„To je prvi put da ću ja iskoristiti svoj autoritet i zatražiti od Gradskog veća da to udruženje ne dobije sredstva koja ste mu dodelili. Evo, ja pitam predsednika komisije koji su im kriterijumi bili za podelu sredstava“, upitao je tada gradonačelnik Goran Cvetanović, prilikom posete Centru za socijalni rad.

Cvetanović je rekao da ne sumnja u stručnost predsednika komisije i da veruje u njegove pravničke sposobnosi i namere, ali da iz činjenice da Miodraga Stankovića poznaje, zna da je spreman da krši moralne principe.

„Slažem se da je urađeno po zakonu, ali postoji tu i neki moralni aspekt, o čemu moramo da vodimo računa. Znajući da je Stanković pretio i ljudima iz MUPa i korstio imena mojih prijatelja da bi se lažno predstavljao na fejbuku, siguran sam da je komisija posle pisanja medija morala malo više da se uključi“, rekao je Cvetanović.

Nakon toga, Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO” pozvala je Grad Leskovac da ne dozvoli da javna sredstva namenjena socijalnoj zaštiti i ovog puta budu zloupotrebljena raspodelom suprotno javnom interesu, i da stoji solidarno uz one koji na ovu praksu godinama ukazuju, i zbog toga su izloženi surovom zastrašivanju i pretnjama.

Oni u svom saopoštenju napominju da je na nedavno završenom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa/projekata udruženja u oblasti socijalne zaštite u 2023. godini, koji je objavio Grad Leskovac, Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, ukupno 5.100.000 dinara opredeljeno za projekte udruženja koja, prema navodima organizacija i medija iz Leskovca već više godina dobijaju sredstva na ovom konkursu, a ne ispunjavaju uslove konkursa, nema informacija o rezultatima njihovog rada, ili ih vode lica povezana sa gradskom upravom i članovima komisije.

Iz ove koalicije podsećaju na to da je jedna od dve organizacije koje su dobile najviši iznos sredstava “Grad Jelica”, udruženje koje, prema pisanju medija, godinama unazad od Grada dobija značajne sume novca za sprovođenje projekta sa istim nazivom. Ni ovo udruženje, ni njihov projekat “Od nas za vas”, koji je na ovogodišnjem konkursu dobio 2.500.000,00 dinara, nisu ni na koji način vidljivi javnosti.

Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO” podseća i na to da su dva udruženja – Udruženje samohranih roditelja Tate i Mame (UTIM) i Udruženje sindikata penzionera Leskovac ovogodišnjem konkursu podržana sa ukupno 1.800.000 dinara za šest projekata. Ova dva udruženja su osnovana od strane istog lica – Miodraga Stankovića. Udruženje UTIM pruža uslugu SOS telefona za žrtve nasilja, iako je Stanković lično dva puta osuđen za nasilje u porodici, o čemu su već prethodno izveštavali i lokalni i nacionalni mediji.

Iz kolaicije napominju i to da su u ukupnom iznosu od 450.000 dinara podržani su projekti Centra za porodičnu medijaciju, ispred koga se, prema pisanju medija, prethodno kao zastupnica pojavljivala Mia Kulić Stevanović, pravnica u Centru za socijalni rad i supruga jednog od članova komisije koja je odlučivala o vrednovanju i rangiranju projekata, Miloša Stevanovića, takođe zaposlenog u Centru.

Iznosom od 100.000 dinara, kako se navodi, podržan je i projekat udruženja Odbor za ljudska prava Leskovac, koje prema javno dostupnim podacima nije registrovano u oblasti socijalne zaštite, što nije u skladu sa uslovima konkursa. Ovo udruženje je i prethodnih godina bilo predmet kritika lokalnih medija zbog svog učešća u raspodeli sredstava namenjenih socijalnoj zaštiti, i otvorene političke podrške zastupnika ovog udruženja lokalnim vlastima.

Ukupnim iznosom od 250.000 dinara su podržani projekti Udruženja inženjera i tehničara Leskovac i udruženja “Saobraćajna medijacija”, za koje je vidno da se ne ostvaruju u oblasti socijalne zaštite, što je suprotno uslovima konkursa. Udruženje “Saobraćajna medijacija” je nakon raspisivanja konkursa promenilo svoju navedenu oblast ostvarivanja ciljeva, tako da pored promocije ispravne komunikacije među učesnicima u saobraćajnim nezgodama obuhvata i socijalnu zaštitu.

“Ovakvo raspolaganje novcem koji je namenjen najosetljivijim grupama daleko je od ispunjenja javnog interesa i predstavlja nastavak prakse finansiranja GONGO organizacija kroz javne konkurse. Time se ugrožava održivost organizacija civilnog društva koje pružaju stvarne usluge korisnicima, a i onako nedovoljna sredstva za socijalno ugrožene građane ne dolaze do onih kojima su namenjena. Podsećamo da je organizacija Žene za mir iz Leskovca od prošle godine izložena surovoj kampanji zastrašivanja i pretnji zbog ukazivanja na neregularnosti u raspodeli novca za socijalnu zaštitu u Leskovcu. Koalicija pruža svu podršku Ženama za mir, i poziva nadležne gradske organe da jasno pokažu da je ovakvo ponašanje nedopustivo, i obezbede adekvatnu zaštitu našim koleginicama”, zaključuje se u saopštenju Koalicije “Otvoreno o konkursima – OKO”, koju čine Građanske inicijative, Centar “Živeti uspravno”, Udruženje Res Publika, Centar za evropske politike, FemPlatz, Krovna organizacija mladih Srbije , Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Asocijacija DUGA, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Transparentnost Srbija i Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kolko para svake godine dobija pomocnik za finansije 😀

Mogu samo da nagađam de se dedoše projekti Pantiću???!!!

Pitajte Bobana Ilića samozvanog predstavnika organizacija OSI, kako se dele pare i kako je postao politički predstavnik za OSI?

Lepo ste napisali samozvani. Nikakav politički predstavnik ne treba OSI. Čak ni ona članica gradskog veća „zadužena“ za problematiku OSI samo ukrašava kancelariju, a tek Boban hahahahaha.