„Zato vredite i zato ste heroji!“

Od trenutka kada prvi put ugledamo svetlost , udahnemo život pa na sav glas zaplačemo kako bi najvili svoj dolazak na ovaj svet , prva osoba sa kojom ćemo se susresti i koja će nas dočekati jeste medicinska sestra . Ona će nas okupati ,utopliti i predati majci u naručje a ocu koji nestrpljivo čeka pred vratima saopštiti najradosnije vesti . Među prvima će saznati vaše ime i poželeti vam sreću kroz život što vas čeka.

A kroz život , dok rastemo i starimo , dok živimo i radimo na tome da i mi neke nove živote podarimo uvek ćemo kroz čitav taj proces što se život zove nailaziti i susretati se sa medicinskim sestrama. U trenucima sreće a najčešće kada smo najranjiviji i kada je najteže . A svakako je najteže onda kada bolest pokuca na naša ili vrata naših najbližih .

Zbog toga je poziv i posao medicnskih sestara i tehničara nešto što sa sobom nosi posebnu težinu i razlikuje se od bilo kog drugog posla , bez želje da se bilo čiji posao nidpodaštava jer svaki podjednako vredi .

A koliko tačno vredi posao medicinskih sestara i tehničara ? Pitanje je koje bih postavio svima .

Može li se izračunati tačno i dati  odgovor na to pitanje  i obrazložti ono često puta izgovarano ,, pa to vam je posao i za to ste plaćeni “ ?! Koliko tačno u dinar , ovaj naš srpski ,vredi zdravlje i koliko vredi život ? Postoji li cenovnik ili formula po kojoj se može izračunati koliko vredi kada nakon pola sata reanimacije i borbe za nečiji život uspete da učinite da to srce nastavi da kuca ili kada morate da stegnete sopstveno srce i rodbini pacijenata saopštite one najgore vesti .

Šta mislite kakav je osećaj kada su pacijenti deca i kada roditelju treba saopštiti ono što je teško pomisliti a još teže preko usta prevaliti i izgovoriti .

Znate li kakav je osećaj kada vam je pacijent rođak , kolega ,prijatelj,  otac ili majka i kada vam na rukama umire ili se pred vašim očima bori sa nekom teškom bolešću . Koliko to vredi i koliko to košta ?! Postoji li tačna vrednost toga kada u 4 izjutra gde se telo svim silama bori da ostane budno a duša vam spava vi tražite venu pacijentu koji se bori za vazduh i ta vena direktno znači život a taj život opet direktno  zavisi od vas .

I opet pitam i voleo bih zaista odgovor ,koliko tačno to košta i postoji li način da se vrednost ljudske patnje i emocionalne boli  konvertuje u valutu ?

A ako se na kraju uzme u obzir prosta činjenica da najveći deo medicinskih sestara i tehničara u Srbiji uglavnom radi posao predviđen za dvoje ili troje i tu platu kojom smo plaćeni podelimo sa 2 ili 3 dobićemo skoro pa tačan odgovor na pitanje kakao sistem i društvo gleda na značaj i ulogu medicinskih sestara i tehničara. Jesmo li onda mi medicinske sestre i tehničari zaista dovoljno plaćeni i da li je ovde samo reč o novcu ? Naravno da nije .

U vremenu gde se materijalne stvari stavljaju u prvi plan i gde je sve drugo izgubilo na značaju ipak je poštovanje  ono što ponajviše izostaje .

Poštovanje koje sve češće mnoge medicinske sestre , potpuno nepotrebno ,nemaju prema sebi  a onda i od strane drugih.

,,Verovatno“ zato što su opet ,,verovatno“ same medicinske sestre odlučile i odredile da na 30 pacijenata bude 1 medicinska sestra koja sve i da hoće neće moći da istovremeno izvrši medikaciju nad svima . Ali će zato uvek biti tu prva  i jedna na udaru komentara i nezadovoljstva koje često zna da kulminira verbalnim i fizičkim npadima na medicinske sestre i tehničare . Ali to nam je verovatno posao i ,,za to smo plaćeni “ ?!

Manjak poštovanja i osećaj da neko vredi manje je problem društva u celini i kao takav može biti rešen jedino u okviru društva . A kako menjati nešto ako ne početi iz svog dvorišta i od sebe samog ?!

Zato danas 12. maja na Međunarodni dan sestrinstva ispred Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije i OO SMSTS DZ Leskovac pozivam sve medicinske sestre i tehničare da vole sebe , da poštuju sebe i druge i da svoj posao rade odgovorno i najbolje što umeju ponosni na ono što jesu !

Kroz najteža vremena , ratove, epidemije i pandemije medicinske sestre i tehničari nilad nisu dezertirali i napustali svoje položaje već su hrabro i dan danas ostali tu gde su najpotrebniji !

Zato vredite i zato ste heroji !

Budite toga uvek svesni i ostajete dobro ! Srećan vam Međunarodni dan sestrinstva!

Predsednik  OO SMSTS DZ Leskovac  Veličković Stefan

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Često smo skloni kritikovanju (ponekad opravdano) ali svaki njihov dinar je ,, krvavo“ zaradjen.Uporedimo ih samo sa drugim državnim preduzećima…
Čestitam vam Dan sestrinstva!

Zdravstvo nikad gore.

Svaka čast pojedinim medicinskim radnicima, školovanima, koji imaju empatiju i stručno znanje za svakog pacijenta, ali ovi ostali, koji su većina i u današnje vreme kako dolaze do diploma i kako rade, nisu ni to zaslužili. A da ne pričamo o korupciji, gde se više i ne kriju kad je sprovode.Tako da, ovim prvim navedenim čestitam dan, jer oni to zaslužuju, ovi drugi ne.