Poboljšan položaj 2.700 stanovnika romskih naselja uz podršku Vlade Švajcarske

Kroz sprovođenje 19 projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva usmerenih na ublažavanje posledica kovida-19 u podstandardnim romskim naseljima unapređeni su dostupnost javnih usluga i zadovoljavanje potreba ukupno 2.710 građana i građanki, istaknuto je na događaju koji je program Swiss PRO organizovao 19. aprila 2022. godine u Nišu.

.

„Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave su zajedničkim radom pomogle unapređenju kvaliteta života građana, posebno ranjivih grupa. Vlada Švajcarske je podržala organizovanje dodatnih aktivnosti usmerenih na odgovor na posledice pandemije, a ovih 19 projekata je doprinelo i sistemskim promenama u pristupu uslugama u zdravstvu, obrazovanju i poboljšanju sanitarnih uslova”, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekati su bili utemeljeni na stvarnim potrebama lokalnih zajednica i prilagođeni strukturi stanovništva određenog naselja, navela je službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO Nataša Ivanović.

„Najviše projekata je bilo usmereno na podršku deci u obrazovanju, naročito u boljem snalaženju u onlajn nastavi. Takođe, kroz preglede, informisanje o preventivnim merama i prijavljivanje za vakcinaciju unapređen je pristup zdravstvenim uslugama. Kroz stručne obuke, dobijanje opreme za posao, mladi su ekonomski osnaženi, a vidno je poboljšan položaj sakupljača sekundarnih sirovina, ne samo kroz bezbednost na radu, već i kroz legalizaciju njihovih poslova i povećanje prihoda. Unapređeni su i sanitarni uslovi, a dva naselja u Lebanu dobila po prvi put posle 50 godina postojanja pristup pijaćoj vodi”, istakla je Ivanović.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO pružena je podrška u ukupnoj vrednosti od skoro 235.000 evra za projekte sprovedene u Beloj Palanci, Boru, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru i Trsteniku.

Na događaju je prikazan i video o uspehu projekta „Preduzeće, a ne smeće”, koji je Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina sproveo u Nišu i Pirotu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare