Jedini način da se radnici „Džinsija“ spase otkaza je novi protest ili pomoć grada i države?

Radnici leskovačkog „Džinsija“ koji su štrajkovali zbog kašnjena plata i dobili upozorenja pred otkaz jesu prekršili Zakon o radu i to isključivo iz nepoznavanja procedura i nemogućnosti sindikalnog organizovanja, te je jedaini način, smatraju sindikjalisti, da ponovo svojim telima odbrane kolege.

Predsednik predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković, koji se izborio za sindikalno organizovanje u “Juri” i “Aprtivu” u ovom gradu, daje savet radnicima kako da se spase otkaza koji im je najavljen za osamm dana.

“Radnici su, tako gladni, sami sebi skočili u stomak. Ovde je, zapravo, najveći problem što o tom spontanom organizovanju, koje je sasvim u redu, poslodavac nije bio obavešten. Zakonom o štrajku je data mogućnost da se preko 50 posto zaposlenih bez sindikata ili bilo kakvog drugog organizovanja mogu sami da pokrenu štrajk upozorenja, ali moraju da postupaju sa pozitivnim propisima Republike Srbije. Ako već nisu bili upoznati sa tim, oni su mogli da posete ljude iz Veća samostalnih sindikata u zgradi Doma sindikata kod vas, bez obzira što smo i mi kao ‘metalci’ u proteklom period imali problema zbog tog nekog nerada. Radnici moraju da se odbrane samo zajedno. Moj savet je radnicima da svojim telima odbrane svoje kolege koji su dobili upozorenje pred otkaze. Ako u ‘Džinsiju’ ima 300 radnika, 151 mora da se potpiše da su za štrajk i da odrede štrajkački odbor i da proslede svoje zahteve poslodavcu. Štrajk upozorenja se najavljuje danas za sutra, generalni štrajk je u pet dana, sve u skladu sa zakonom”, objašnjava za Rešetku Marković.

SLOGA: OVO JE SAMO ZASTRAŠIVANJE RADNIKA DA NE ORGANIZUJU NOVE PROTESTE

U Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ smatraju da bi poslodavac morao da dokaže da ovakvo ponašanje radnika može predstavljati povredu radne discipline i da sagleda sve okolnosti koje su dovele do ovakve odluke radnika i postojanje sopstvene odgovornosti u konkretnom slučaju.

„S obzirom da radnici u kompaniji Džinsi nemaju formiran sindikat koji bi se borio za zaštitu i ostvarivanje njihovih prava, oni su se odlučili za spontanu obustavu rada ne bi li poslodavcu stavili do znanja da nisu zadovoljni svojim položajem i kašnjenjem sa isplatom njihovih zarada. Obustava rada na ovakav način bi mogla predstavljati problem, ali s obzirom da su radnici samoinicijativno doneli ovakvu odluku bez sindikata koji bi ih poučio o pravima i obavezama smatramo da bi poslodavac u konkretnom slučaju trebalo da pregovara sa zaposlenima i da ih pouči o njihovim pravima i obavezama, a ne da ih zastrašuje i preti im otkazom ugovora o radu. Takođe, poslodavac bi morao da dokaže da ovakvo ponašanje radnika može predstavljati povredu radne discipline i da sagleda sve okolnosti koje su dovele do ovakve odluke radnika i postojanje sopstvene odgovornosti u konkretnom slučaju.  S obzirom da je poslodavac u upozorenju pred otkaz naveo da su radnici ugrozili proces rada možemo postaviti pitanje odgovornosti poslodavaca za ugrožavanje egzistencije radnika i nepoštavanje zakona koje se odnosi na kašnjenje sa isplatom zarade. Osnovna dužnost poslodavca jeste da zaposlenom za obavljeni rad isplati zaradu,te je opravdano postaviti pitanje ne samo poštovanja zakona od strane radnika već i poštovanje zakona od strane poslodavca“, naglašavaju.

Ukoliko bi se dokazalo da ponašanje radnika predstavlja povredu radne discipline, radnicima bi zaista pretio otkaz.

„Smatramo da  u konkretnom slučaju namera poslodavca nije otkazivanje ugovora o radu, već zastrašivanje i pritisak na radnike kako se u buduće ne bi usudili da se organizuju i štite svoja prava“, zaključuju u „Slogi“.

OPOZICIJA: DA LI TO „DŽINSI“ PAKUJE KOFERE?

Politička opozicija u Leskovcu smatra da se država i lokalna samouprava pod hitno mora uključiti u rešavanje ovog problema.

“Kao što su odbornici GG ‘Za Leskovac – zajedno’ već upozoravali u loaklnom parlamentu, da može da se desi da fabrika ‘Džinsi’ napusti Leskovac, zatvori fabriku i na taj način dovede u opasan položaj veći broj upošljenika, to je očigledno krenulo da se realizuje. Sam taj čin da su ljudi koji su se spontano organizovali zbog neisplaćenih zarada pred otkazom, pokazuje da smo mi bili u pravu. Mislim da je ovo trenutak da se država uključi i zaštiti radnike u ovakvim firmama koje su za zapošljavanje dobijale astronomske sume novca i subvencije”, istile lider ove grupe građana i odbornik u lokalnom parlamentu Nenad Zdravković.

Podsetimo, radnici su se 1. marta okupili u kantini i odbijali da počnu sa radom sve dok im plata ne bude isplaćena.

U popodnevnim satima su im zakasnele zarade za januar isplaćene.


Ovo nije prvi put da radnicima kasne zarade kod ovog turskog investitora, o čemu smo pisali u više navrata.

Podsećamo i na to da je Rešetka jesenas pisala o tome da je turska kompanija „Džinsi“ oglasila prodaju svog velikog proizvodnog pogona u Leskovcu u Ulici Solunskih ratnika, koji je svojevremeno otvarao i obilazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ako se navodi u oglasu, prostor od 2.479 kvadrata prodaje se po ceni od 1,2 miliona evra.

Iz uprave kompanije su nakon objave tog teksta, u kome su iznete samo istinite i proverene činjenice, pretili tužbom našoj redakciji te objašnjavali da se pomenuti prostor prodaje iz razloga jer je tokom poslovanja postao mali za angažovani broj radnika, a od 2019. godine kada je proizvodnja preseljena u veći prostor fabrike „Sintetika“ isti je prazan i u njemu se ne odvija proizvodnja, već u druge dve fabrike Sintetika (zakup) i Srbolek (vlasništvo),

Izvor Rešetke iz lokalne samouprave ubeđivao je tada našeg novinara da je navodni strah od mogućeg odlaska turskih investitora nerealan.

“Kada je i sam gradonačelnik Goran Cvetanović čuo da će zatvoriti svoj pogon u Krupnju, razgovarao je sa vlasnicima koji su ga ubedili da nemaju nameru da odlaze iz Leskovca.“

Ipak, od najave prošlog novembra, da će u objektu nekadašnje fabrike Srbolek u Leskovcu, „Džinsi“ proširiti svoje kapacitete otvaranjem još jednog pogona na oko 1,070 metara kvadratnih, a u koji će biti uloženo 1,2 miliona evra, nije bilo ništa, a broj radnika se smanjio skoro za polovinu.

I prošlog marta su radnicima kasnile zarade, a zaposleni nisu mogli da se pobune protiv toga jer u ovoj fabrici u Leskovcu ne postoji sindikalno udruženje.

U novembru mesecu je načelnik Jedinstvene leskovačke gradske uprave Miloš Cvetanović kazao za skupštinskom govornicom da nije tačno da će turska fabrika „Džinsi“ otići iz Leskovca i da su ga u to uveravali lično u upravi kompanije, a gradonačelnik Goran Cvetanović mu je replicirao uz konstataciju da njima ne treba mnogo verovati jer imaju milionska dugovanja zbog kojih će im biti blokirani računi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare