Kako se koristi paracetamol i zašto morate biti oprezni sa njim

Foto: IndiaMart

Paracetamol predstavlja generičko ime za jedan od najkorišćenijih lekova za temperaturu i bolove. Možete ga naći kao pojedinačni lek pod različitim fabričkim imenima, ali se sve češće pojavljuju i kombinacije paracetamola sa ibuprofenom i drugim lekovima. Ovaj lek se ponekad uzima zdravo za gotovo, a ne treba tako.

Paracetamol je prvi put sintetisan davne 1877. godine, ali je u široku upotrebu ušao tu oko 1950. godine kada je potvrđena njegova sigurnost. Od tada je on postao jedan od najčešće korišćenih lekova za obaranje visoke temperature i smanjivanje bolova. Nalazi se čak i na listi osnovnih medicinski lekova Svetske zdravstveno organizacije. Razlog je to što je to jedan od lekova koji može da se koristi i u trudnoći i dojenju i što ima malo neželjenih dejstava i ograničenja.

Čemu služi?

Paracetamol predstavlja lek za smanjivanje simptoma bola i obaranje temperature. Ako ga upoređujemo sa drugim lekovima iz ove branše, on predstavlja slabiju varijantu. Njime može da se umiri bol manjeg i srednjeg intenziteta i neznatno snizi temperatura. Slabiji je od ibuprofena, ali u prednosti je u odnosu na njega jer može da se koristi više puta u toku dana, pišu na sajtu Saveti lekara.

Njegovo dejstvo počinje oko 60 minuta posle uzimanja i traje oko četiri sata.

Kako se koristi?

Pacijenti treba da znaju da se ovaj lek pije oprezno. Dozu od 500 miligrama, koliko obično ima jedna tableta, možete uzimati četiri puta dnevno, odnosno na šest sati. Ukoliko postoje jači bolovi, može se piti i na četiri sata po 500 mg ili 1.000 miligrama na četiri sata.

Važno je naznačiti da je maksimalna dnevna doza 4.000 miligrama, dakle osam tableta na dan. Nikako i nikada se ne sme prekoračiti ova doza. Ukoliko se piju još neki lekovi za prehladu, obavezno treba pogledati uputstvo na tom leku i videti da slučajno i on nema u sebi paracetamol ili se konsultovati s lekarom. Toksične reakcije od paracetamola su retke, ali mogu da budu opasne po život.

Postavlja se pitanje – koliko paracetamola možete da uzmete kod kuće na svoju ruku. U teoriji maksimalna dnevna doza je osam tableta dnevno do tri dana, ali u realnosti ta doza je mnogo manja. Nema svrhe da pijete maksimalne doze paracetamola tri dana.

Tegobe koje traju toliko dugo i ne „pokrivaju“ se lekovima zahtevaju pregled i detaljne analize. Realnije je da počnete sa po jednom tabletom paracetamola na četiri do šest sati. Ukoliko se tegobe ne smire ili se pogoršaju posle jedne do dve tablete javite se kod lekara kako bi se videlo zašto se tegobe ne smiruju.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare