Koliko se razlikuju cene po gradovima u Srbiji: Meso najjeftinije u Vranju, riba u Nišu

Cene životnih namirnica drastično se razlikuju u gradovima i mestima u Srbiji. Moguće je tako da za kilogram limuna u jednom delu zemlje platite 230 dinara, a u drugom 150 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statitstiku. Cene proizvoda, kako proizilazi iz ove analize, zavise od dva faktora – da li se kupuju na pijaci ili u prodavnici, ali i u kom gradu se pazari, piše Euronews.

U Zrenjaninu kilogram junetine košta 499 dinara, a u Kragujevcu i Subotici 724 dinara. I svinjski vrat i krmenadla najskuplji su u Subotici, gde treba izdvojiti 565 dinara za kilogram, dok stanovnici Sremske Mitrovice kupuju najskuplju teletinu i plaćaju je 1.249 dinara. Svinjsko meso je najpovoljnije u Vranju i košta 345 dinara, a najjeftinija teletina od 715 dinara može se kupiti u Pančevu. To pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji dva puta mesečno na pijačni dan snima cene poljoprivrednih proizvoda na malo u gradovima u Srbiji.

Celo pile najpovoljnije se može kupiti u prodavnici u Vranju, dok su statističari najskuplje našli na pijaci u Užicu gde za kilogram prodavci traže 400 dinara. Od ribe je navedena samo cena šarana, a najjeftiniji se može kupiti u Nišu 299 dinara, dok je u Novom Pazaru 470 dinara.

„Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena. Najčešća cena na mestu snimanja u prodavnici ili na pijaci je ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama. Najniža i najviša cena u gradu predstavljaju krajnje granice između kojih se kreću cene određenog proizvoda“, objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Oni navode da se cene na malo poljoprivrednih proizvoda snimaju dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1 do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Popis cena se radi u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom, a zavisno od godišnjeg doba, beleže se cene najvažnijih, odabranih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Statističari skeniraju cene u 17 gradova, među kojima su Beograd, Valjevo, Vranje, Zaječar, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Smederevo, Užice, Šabac, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Sremska Mitrovica i Subotica.

Prema podacima RZS cene poljoprivrednih proizvoda na valjevskim pijacama kod pojedinih proizvoda mogu da pariraju beogradskim. Tako krastavac u oba grada košta po 80, boranija 200, a kajmak 800 dinara.  Najpovoljniji domaći sir potrošači u prestonici mogu kupiti za 350 dok kilogram najskupljeg košta 439 dinara. U Valjevu je najjeftiniji 250, a najskuplji 556 dinara. I limun je najskuplji na pijaci u Valjevu i košta 230 dinara, dok je inače u ostalim gradovima od 150 do 170 dinara. U Užicu najjeftinije jaje košta 15 dinara, dok je u većini gradova najniža cena 10 dinara.

Kilogram lubenice najjeftiniji je bio u Nišu i koštao je 40 dinara, a u Novom Pazaru 90 dinara.

Kajmak je najskuplji u Zrenjaninu 1.343 dinara, dok u Kragujevcu košta upola manje  i cena za kilogram je 600 dinara. Jabuke su na pijaci najjeftinije u Smederevu i koštaju 50 dinara, ali su u istom gradu i najskuplje ako se pazare u prodavnicama gde koštaju 130 dinara. Paradajz je najpovoljniji u Nišu, gde košta oko 80 dinara, dok je u Beogradu 180, a u Pančevu čak 200 dinara.

Predsednik Udruženja potrošača Beograda Petar Bogosavljević, napominje da bi kupci trebalo da budu obazrivi i kada biraju da li će u nabavku ići na pijacu ili u trgovinske lance, jer se cene značajno razlikuju. Nekada se znalo da je na tezgama povoljnije, ali sada ima proizvoda koji su na pijacama skuplji nego u marketima, pa čak i u odnosu na male komšijske radnje.

„Velike su razlike u cenama između prodajnih objekata i sada se dešava da čak povoljniju robu imaju mali trgovci, zato što kupuju direktno od proizvođača. Ima čak primera da su poljoprivredni proizvodi skuplji u mestima u kojima su ubrani, nego u Beogradu. Razlog za to je što je tamo malo tržište, a ako nema velike ponude cene su više, dok svi žele da prodaju u Beogradu i konkurencija je veća, pa i potrošači imaju mogućnost da biraju i da kupe povoljnije“, objašnjava Bogosavljević.

On napominje da se značajno razlikuju cene i na beogradskim pijacama u zavisnosti na kojem se mestu nalaze. Bogosavljević kaže da se cena u toku dana menja i do 20 odsto, pa na jednoj tezgi voće i povrđe ne košta isto ujutru i posle podne, kada ostane malo prodavaca, a domaćice se vraćaju s posla.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare