Leskovac i danas najzagađeniji grad u Srbiji, vazduh ocenjen kao izuzetno nezdrav

Na listi AirVisual, i ovog jutra najzagađeniji je Leskovac, koji je sa indeksom kvaliteta vazduha od 287 u kategoriji „veoma nezdrav“.

“Odeljenja za zaštitu životne sredine u Lekovcu ni po jednoj prijavi nije obavilo namensko merenje zagađenja vazduha, iako Zakon o zaštiti vazduha kaže da se moraju obaviti namenska merenja nivoa zagrađujućih materija u slučajevima kada postoji sumnja da je došlo do zagađenja koje narušava zdravlje ljudi”, tvrde iz Udruženja “Tim m42” iz Leskovca.

Kako navode, oni su više puta u ovakvim situacijama tražili od Odeljenja za zaštitu životne sredine da izvrši namenska merenja zagađenja.

“Ona se vrše da bi građani znali pravi obim opasnosti, ali i kako da se zaštite. Odeljenje ni po jednoj prijavi nije obavilo namensko merenje. Leskovac je juče i danas izgledao ovako. Za gust crn dim odgovorni su nesavesni građani koji pale kablove kako bi iz njih izvukli bakar”, podsećaju iz ovog udruženja građana.

Inače, Automatska merna stanica za monitoring vazduha u Leskovcu bi trebalo da bude postavljena do kraja tekuće godine blizu „Skejt parka“ u naselju Dubočica.


I danas je najveći deo Srbije je u crvenom, boji koja označava „nezdrav“ vazduh, sa dominantnim zagađivačem PM2,5 česticama, koje su najopasniji polutant s obzirom da su mešavina dima, prašine i čađi i sadrže teške metale poput nikla i arsena.

Na listi deset najzagađenijih, u kategoriji „nezdrav“, su još Lazarevac, Beograd, Čačak, Novi Sad, Valjevo, Obrenovac, Pirot i Niš.

Među više hiljada građana iz čitave Srbije, ove nedelje bilo je i Leskovčana i Nišlija, koji su se okupili ispred ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu i zatražilo konkretne mere države koje bi dovele do smanjenja aerozagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare