Nesnosni smrad godinama muči Leskovčane koji nikada nisu dobili kanalizaciju, pa su svoju sproveli direktno u lokalni kanal

Iz kanala koji razdvaja Leskovac od sela Gornje Stopanje već godinama se širi nesnosan smrad na fekalije, a meštani ovog sela, ali i naselja Donje Sinkovce, primorani su da zatvaraju prozore u svojim domovima, kao i stanari obližnjeg privatnog staračkog doma.

Meštani kažu da su često pokušavali da ovaj problem prijave Komunalnoj policiji, da niko nije odgovarao na njihove pozive, te na kraju digli ruke od svega shvatajući da su delimično i sami izazvali problem.

„ Najgore je kada su paklene vrućine i u zoru. Tada je smrad nesnosan. Bukvalno dobijamo nagon na povraćanje. Ranije nije bilo tako, a uzrok sami ne možemo da otkrijemo već samo da nagađamo“, komentariše meštanin Gornjeg Stopanja Nikola Antić.

Sa druge strane, Sinkovčani polako postaju svesni da su sami izazvali ovaj problem, pa nekako bojažljivo zahtevaju pomoćž od lokalne samouprave.

“Problem je nastao kada je još pre dvadeset godina na ovom potezu prolazila kanalizacija. Za pedesetak domaćinstava, iako su još tada sve uredno platili za priključak, kanalizacija nikada nije prošla. Onda su ljudi sami sproveli kanalizaciju u kanal. Od tada je smrad veliki problem. Sa druge strane, kanal se nikada ne čisti, urastao je u šiblje i korov, pa imate utisak kako da živite u osamnaestom, a ne u dvadeset i prvom veku. Sve to na samo desetak minuta hoda od centra grada”, zaključuje Milena Stojković iz Donjeg Sinkovca.

Reč je o potezu nekih pedesetak domaćinstava u Kosmajskoj ulici ispod vojne kasarne “Vojvoda Petar Bojović“, pored samog kanala, koji vodi sve do Lebanskog puta.

“Tačno je da u tom delu nikada nije izgrađena kanalizaciona mreža. Zašto? Ja za to nemam objašnejnja. To je bilo početkom 2000-tih godina. Legalni tok rešavanja problema je da se napravi dokumentacija i uvede izvođač radova, ali to bi trenbalo da se reši preko lokalne samouprave. Smrad je, sa druge strane, nadležnost inspekcijskih službi”, onjašnjava direktor leskovačkog “Vodovoda” Staniša Ristić.

Za smrad koji dolazi iz stopanjskog kanala se dugo sumnjalo da je neki veći objekat na njega “prikačio” kanalizaciju, ali meštani ovog sela, kao i dela prigradskog naselja, kažu, ne žele da preudiciraju, već očekuju od nadležnih da reše njihov problem.

Inače, Leskovac se već godinama suočava sa sličnim problemom, a sve moguće inspekekcije i ekolozi skidaju sa sebe odgovornost i jedni drugima lopticu prebacuju u dvorišta.


Tekst je nastao u okviru projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva i većem učešću građana“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.