Niš dozvolio legalizaciju objekata koji imaju i tri sprata viška

Veće grada Niša usvojilo je odluku koja će omogućiti legalizaciju objekata pri čijoj su gradnji investitori premašili dozvoljenu spratnost za tri etaže.

Do sada je legalizacija bila moguća samo u slučaju da je prilikom gradnje izgrađen sprat više od dozvoljenog.

Vršilac dužnosti načelnika gradske Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković rekao je da će jedan od osnovnih uslova za ozakonjenje objekata, kod kojih je spratnost prekoračena, biti vidljivost objekta na satelitskom snimku iz 2015. godine.

Zdravković je kazao da je odluka o povećanju spratnosti sa jedne na tri etaže doneta zbog toga što veliki broj građana koji su kupili stanove ne mogu da se usele u njih, jer se investitor nije pridržavao dozvoljene spratnosti.

„Nama i kabinetu gradonačelnice obraćao se veliki broj građana vlasnika nelegalnih stanova, jer su na neki način prevareni od strane investitora. Oni su kupovali stanove u objektima koji nisu bili izgrađeni, a kada su izgrađeni došlo je do odstupanja, zbog čega zgrade ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu“, naveo je Zdravković.

On je kazao da su stanovi u stambenim zgradama u kojima je prekoračena spratnost time postali neupotrebljivi.

Trenutno, dodao je Zdravković, u Upravi za građevinarstvo postoji dvadesetak zahteva skupština stanara za ozakonjenje objekata, ali će nakon donošenja pomenute odluke Gradskog veća, taj broj verovatno biti uvećan.

„Radi se o zgradama koje su nedovršene i predstavljaju i opasnost i ruglo za ovaj grad“, istakao je Zdravković.

Grad Niš je prošle godine povećao maksimalnu spratnost zgrada na svom području sa šest na osam etaža. Odluka Gradskog veća o promeni Odluke o određivanju maksimalne spratnosti objekata na teritoriji Grada Niša u postupku ozakonjenja objekata, postaće punovažna nakon što je usvoje i odbornici Skupštine grada Niša.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare