Paliluci mogu da daju predloge na temu javnih rasprava u svojoj opštini

O odlukama koje se donose na lokalu i koje će uticati na život građana, treba pitati i same građane. Zato su tu javne rasprave koje, kroz posebnu Odluku, želi da na svojoj teritoriji uredi Gradska opština Palilula u saradnji sa Media i reform centrom Niš. Kako bi Odluka o javnim raspravama bila po meri svih stanovnika ove niške opštine, od danas do 15. jula mogu da o njoj kažu šta misle i daju svoje predloge.

Odlukom o javnim raspravama bliže se uređuju način i postupak organizovanja i sprovođenja javne rasprave pri donošenju opštih akata, odnosno planskih dokumenata, koji se tiču građana, a u nadležnosti su GO Palilula. Nacrt ove odluke napisan je kroz konsultacije sa predstavnicima poslovne zajednice, medija i organizacija civilnog društva, a urađeni su i prateći dokumenti: Instrukcija o sprovođenju procedure za informisanje stranaka o postupcima koji su u toku pred upravom GO Palilula i za informisanje građana o promeni lokalnih propisa i Program javne rasprave.

„Koristeći model Odluke koji je predložila Stalna Konferencija gradova i opština, kao osnov, uz nove predloge i ideje, kroz konsultacije stručnjaka, medija, predstavnika poslovne zajednice i organizacija civilnog društva (kroz sastanke fokus grupa), tokom perioda januar – maj 2022. godine, kreirali smo ovu Odluku i želimo da je kroz participativan proces do kraja septembra usvojimo na sednici Skupštine GO Palilula, što je i naša obaveza po Statutu čije smo izmene i dopune usvojili 2019. godine“, ističe Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula.

U Odluci o javnim raspravama, o kojoj građani mogu da daju svoje mišljenje i sugestije, postupak javne rasprave podrazumeva, između ostalog, pribavljanje predloga, sugestija i mišljenja građana i ostalih učesnika u javnoj raspravi u pisanoj ili elektronskoj formi, zatim organizovanje najmanje jednog otvorenog sastanka predstavnika nadležnih organa GO Palilula sa zainteresovanim građanima, predstavnicima udruženja građana i sredstvima javnog informisanja, javne debate, okrugle stolove, sastanke, fokus grupe i druge konsultacije, izradu i objavljivanje izveštaja o samoj raspravi, kao i razmatranje predloga i izjašnjavanje o njima.

O Odluci o javnim raspravama građani mogu da se, ukoliko žele, izjasne, u okviru javne rasprave koja traje od 22. juna do 15. jula 2022. godine.

Svi komentari, predlozi, sugestije i primedbe mogu se dostaviti putem imejla na adresu: projekti@palilula.eu, poštom ili neposredno na pisarnici GO Palilula. Javno čitanje nacrta Odluke biće održano dana 07. jula u periodu od 10 -12 časova u Niškom kulturnom centru.

Media i reform centar Niš i Gradska Opština Palilula partnerski rade na izgradnji poverenja kroz proces donošenja Odluke o javnim raspravama sa pratećim dokumentima u okviru projekta „Javne rasprave za javne poslove i dobre odluke – gradimo Otvorenu upravu kroz   izgradnju poverenja i učešće građana“ koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenja koja su izneta su mišljenja autora i ne predstavljaju nužno i mišljenja Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.