Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas sa ministarkom poljoprivrede Jelanom Tanasković u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

Dogovor o prekidu protesta i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

U pregovorima su pored ministarke poljoprivrede učestvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Ministarstvo poljoprivrede se sporazumom obavezalo se da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (po hektaru) sa 9.000 na 18.000 dinara u 2023. godini i podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju na 100 hektara, počev od prvog januara 2024. godine

Povećana je premiju za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu.

Ministarstvo se obavezalo da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno nastaviti komunikaciju sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje takozvanog plavog dizel koji se odnosi na olakšice u iznosu akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu.

U planu je i nastavak pregovora poljoprivrednica i predstavnika Vlade o budućem agrarnom budžetu, novoj agrarnoj politici i subvencijama u najkraćem mogućem roku.

Poljoprivrednici su se obavezali da će se povući sa ulica i da će se komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede nastaviti ubuduće mirnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *