SOS telefon u Leskovcu u prvoj polovini ove godine zazvonio 123 puta, samo u jednom mesecu registrovano 13 novih žrtava nasilja

Povodom obeležavanja 25. novembra, Međunarodnog dana nasilja na ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja će trajati do 10 decembra, članice Udruženja građana „Žene za mir“ organizovale su performans „Jake žene“ u centru Leskovca.

Aktivistkinje su na platou u Ulici Koste Stamenkovića recitovale stihove „Za jake žene“, koja je obeležila feminističku revoluciju, držeći transparente sa porukama: “Femicid je zločin”, “Jake žene su jako zastrašene”, “Reaguj dok ne bude kasno”.

“Žene za mir se zalažu za stvaranje zakonodavnog i institucionalnog okvira, kao i konkretnih mehanizama koji će omogućiti svim žrtvama kriminaliteta da na jednak način i u skladu sa svojim potrebama ostvare prava i dobiju adekvatnu podršku i zaštitu. Sa druge strane, u gradu još od 2017. Godine postoji Kooordinaciono telo koje se sastaje, prema informacijama koje dobijamo, dva puta mesečno, a koji čine predstavnici tužilaštva, policije, radnika Centra za socijalni rad, na kojima se donosi plan zaštite žrtava nasilja, a da na njemu ne prisustvuje žrtva nasilja, niti se pozivaju udruženja civilnog sektora koja se bave zaštitom žena”, istakla je danas predsednica Upravnog odbora Udruženaj “Žene za mir” iz Leskovca Ljiljana Nešić.

Ona je upozorila da je za prvih šest meseci ove godine Sos telefon za žene i decu žrtve nasilja u Leskovcu zazvonio je 123 puta.

„Ukupan broj korisnica usluge SOS telefona, za žene koje su preživele nasilje u porodici u prvoj polovini 2022. je 61. Samo u julu do 22.07. 2022. SOS telefon je zabeležio 13 novih korisnica i 29 obraćanja. Broj poziva bio je 65. Obavljeno je 56 individualnih psiholoških konsultacija sa ženama, koje su dolazile u prostor UG Žene za mir. Pravna pomoć obezbeđena je za 11 korisnica. Jedna korisnica smeštena u Sigurnu kuću, za jednu korisnicu pružena usluga besplatne pravne pomoći pri gradskoj upravi grada Leskovca“, navela je ona.

Analiza podataka dobijenih od korisnica, pokazuje da je u najvećem broju slučajeva, 25 ili 40%, nasilnik suprug. Bivši suprug počinio je nasilje u 10 slučajeva (8%); vanbračni partner, takođe u 10 slučajeva (16%). Među nasilnicima su i bivši partneri – 2 (3%), srodnici – 16 (26%).

„Prema prijavama korisnica za 5 korisnica smo kontaktirale CSR, za jednu korisnicu smo kontaktirale Sigurnu kuću, za dve korisnice medicinsko osoblje i za jednu korisnicu usluge bespatnog pravnog zastupanja“, istakla je Nešićeva.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 24 žena, od strane bivših ili aktuelnih partnera i supruga, sinova, očeva, bratanca a zabeležen je i jedan slučaj gde je žena pretučena ali ne zna se jasan uzrokm smrti. 24 nije samo broj, većina od tih žena je i ranije prijavljivala nasilje.

Usluga SOS telefona se pruža na posebnom broju telefona, 0800 300 205, besplatna je i dostupna svakog radnog dana od 10.00 do 15.00 časova. Takođe, korisnice se mogu javiti i na dva fiksna telefona 016/ 237-300 i 016 – 237 301, svakim radnim danom u gore navedenom vremenu. Mobilni telefon 066 / 237-300 je korisnicama usluga dostupan 24/7.

SOS telefon namenjen je ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili trpe neki drugi oblik partnerskog nasilja, ženama koje su izašle iz situacije nasilja ali im je za nove korake potrebna pravna, psihološka ili neka druga vrsta pomoći, kao i deci, članovima porodice i osobama bliskim ženama koje se nalaze u situaciji nasilja.

Konsultantkinje koje radi na SOS telefonu su obučene konsultantkinje i stručnjakinje iz različitih oblasti (psihologije, prava,psihoterapije).

Konsultantkinje korisnicama pružaju emotivnu podršku i daju informacije o mogućnostima za izlazak iz nasilja. Upoznaju ih sa pravima koja se odnose na zdravstvenu, socijalnu i pravnu zaštitu, kao i sa procedurama koje preduzimaju institucije i organizacije koje se bave prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Sve angažovane osobe u Savetovalištu su prošle obuku za rad na SOS telefonu sa žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, kao i određene obuke stručnog usavršavanja u oblasti pružanja socijalnih usluga, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje SOS usluga.

Psihosocijalna podrška na SOS telefonu:
• Individualno psihološko upućivanje i savetovanje, informisanje
• Individualni psihoterapeutski rad na prevazilaženju traume izazvane preživljenim nasiljem
• Grupni psihoterapeutski rad- Grupe samopomoći
-NLP trening

Pravna pomoć na SOS telefonu
• Neposredno opšte pravno informisanje
• Pravno savetovanje i upućivanje
-Pisanje krivične prijave za nasilje u porodici

Savetodavna podrška na SOS telefonu
• Upućivanje na institucije, ustanove i službe
• Upućivanje na druge organizacije koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja

Psihološke i pravne konsultacije su pored SOS telefona dostupne i ličnim dolaskom u prostorije udruženja Žene za mir ili putem e-maila: zenezamir2007@gmail.com, po zahtevu klijentkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aman više
27.11.2022. 09:31

Aman više treba, treba, treba. Sistem reaguje na svako prijavljeno nasilje. E sada, ako je zenu strah da prijavi nasilje, osnazite je, nadjite joj smestaj i obezbedite egzistenciju, pa da i vi nesto radite, a ne samo preusmeravate na institucije i uzimate novac od grada za usluge koje vec drzava pruza.