Truju nas pod okriljem noći i nikom ništa – Leskovac i zvanično najzagađeniji grad na jugu Srbije

Na potezu nekadašnje “Betonjerke”, koja je sada u vlasništvu poznatog privrednika Branislava Pešića, kao i pored samog igrališta i temelja nove crkve u naselju Slavka Zlatanovića, i noćas su topljeni kablovi i iz njega je izvlačen bakar, koji se kasnije prodaje za 700 dinara po kilogramu.

Oko ponoći se nad Leskovcem nadvio gust beli dim, barem je tako izgledao pod okriljem noći, a najteže je bilo stanovnicima Radničkog naselja koji su direktno izloženi kancerogenom sagorevanju.

Inače, bakar koji se topi na ovim mestima, o kojima smo pisali u više navrata, otkupljuju svi otpadi na teritoriji Leskovca i direktno učestvuju u trovanju svojih sugrađana, zajednoo sa nadležnim organima koji uporno gledaju kroz prste zagađicačima.

POVEZANO:


Obišli smo lokacije na kojima se tope kablovi i zagađuje vazduh u Leskovcu, ima ih na desetine
Spaljivanjem na svojim otpadima truju Leskovčane – Inspekcije i sudovi im ne mogu ništa?


Čemu služe strateški dokumenti i akcioni planovi ako se mere predviđene njima ne sprovode?

Grad Leskovac je u svom Kratkoročnom akcionom planu za zaštitu vazduha za period 2021 – 2023 godine predvideo merenja: PM 10 čestica, PM 2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona. U istom dokumentu predviđena je i kontrola individualnih ložišta koja po navodima nadležnih najviše zagađuju vazduh, ali i druge mere u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Iz Udruženja „Tim 42“ pitali su Odeljenje za zaštitu životne sredine šta je od navedenog ispunjeno u cilju primene plana do polovine 2022. i dobili odgovor – ne mnogo. Tačnije, iz pomenutog odeljenja je rečeno da se PM 2.5 čestice, ugljen monoksid i prizemni ozon i dalje ne mere. PM 10 čestice mere se samo 56 dana u toku godine.

„Ovo je samo jedna od aktivnosti koje su predviđene Kraktoročnim akcionim planom, a koje bi trebalo da unaprede kvalitet vazduha u gradu. Ne zna se ni datum početka korišćenja automatske merne stanice. Kontrola individualnih ložišta se još uvek ne vrši. Ne kontrolišu se ni oni koji spaljuju sekundarne sirovine. Spisak obveznika koji su dostavili podatke o izvorima zagađivanja za 2021. godinu je i dalje u pripremi i još uvek nije objavljen na sajtu. Nakon ovakvog odgovora možemo samo da pitamo zbog čega grad Leskovac ne ispunjava obaveze propisane zakonima, uredbama, pravilnicima ali i planovima u oblasti zaštite životne sredine koje sam donosi“, navode iz ovog udruženja.

Inače, tridesetak gradova u Srbiji prevremeno su potrošli godišnji limit od 35 dana prekomernog zagađenja vazduha, a nezdrav vazduh u prethodnih pet meseci udisali su i Leskovačni, Prokupčani, Surduličani, Vranjanci…

„Prvo mesto po zagađenju vazduha među gradovima na jugu zauzeo je Leskovac, s obzirom da je Ulici Goce Delčeva zabeleženo čak 92 dana prekomernog zagađenja“, rezultati su dobijeni iz zvaničnog monitoringa, a koje je objavila Beogradska otvorena škola.

Za analizu su koristili merenja građana, a kao kriterijum je korišćen broj dana sa prekomernom koncentracijom suspendovanih PM čestica, koja se na godišnjem nivou ne sme prekoračiti više od 35 puta.

Od početka godine do kraja maja godišnji limit u Leskovcu je prekoračen na više mesta, pa su tako stanovnici Ulice Goce Delčeva čak 92 dana udisali zagađen vazduh, u Ulici Stanoja Glavaša zabeleženo je 89 dana prekomernog zagađenja, 82 u Ulici Starine Novaka.

Stanovnici ulica Đorđa Andrejevića Kuna i Kapetana Koče su nezdrav vazduh udisali oko 50 dana od početka ove godine, navodi se u analizi.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Znači ipak su bili kablovi?
Zato je dugo nakon paljenja bio vidljiv statičan beli dim nalik oblaku.
Hvala što ste objavili i istražili.
Nadam se da će sen naći 1 pametan iz nadležnih inspekcija koji će pokrenuti akciju kojom bi se trovanje sprečilo.
Takođe, iako, verovatno, ovog puta nije bilo do njih, ali nije skroz isključeno, preksinoć, da je uzroku doprineo i dimnjak fabrike Zdravlje Actavis koji su više puta obećavali da će preći na drugo bezbednije gorivo a to se dosad nije desilo….

Gradonačelniče jel si ti ovoga gradonačelnik? ne možeš da rešiš nekolicinu piromana a ovamo Ti puna usta hvalospeva iz tvojih bajki?
Da li ti je nekad muka sebe samog?

Pola grada pod kancerogenim belim gustim dimom i nema policije? Nema gradonačelnika? Nema nikog?
Da li je moguće da baš nikog nije briga što vam neki lopovi, bukvalno dno svakog dna obrisa od čoveka bukvalno skraćuju živote i utiču na vaše zdravlje? Alo, pola grada?
Apokalipsa.