U Bosilegradu građani čekaju Vučića da mu uruče protestno pismo

Stanovnici Bosilegrada, male opštine u Pčinjskom okrugu najavili su da će tokom sutrašnje posete predsedniak Srbije Aleksandra Vučića ovoj sredini, istom uručiti protestno pismo kojim zahtevaju hitnu smenu sadašnjeg predsednika opštine Vladimira Zaharijeva.

Kako najavljuju, Bosilegrad u poslednjim godinama potpuno je propao i za to krive aktuelnog predsednika.

U tom pismu se između ostalog navodi da traže kontrolu zakonitosti rada opštinskih organa uprave za vreme vladavine predsednika opštine Vladimira Zaharijeva i pokretanje svih krivičnih prijava protiv njega koje se godinama drže u fiokama.

„Zahtevamo proveru svih započetih i nezavršenih projekata kao što su sportska hala, plivački bazen, vodovod „Roda-voda”, asfaltiranje ulica i puteva i slično, kao i poništenje svih izdatih dozvola za gradnju MHE koje ugrožavaju i uništavaju prirodnu sredinu. Tražimo inspekcijski nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih propisa koji se odnose na eksploataciju i flotaciju mineralnih sirovina u rudnicima „Podvirovi” i „Grot” i normalizaciju prevoza na teritoriji opštine Bosilegrad sa seoskim područjima, normalizacija komunikacija putnika sa unutrašnjosti Republike Srbije i susednom Republikom Bugarskom“, stoji u protestnom pismu koji će sutra pokušati grašani Bosilegrada da uruče predsedniku Vučiću.

Oni objašnjavaju da je Bosilegrad 22 godine talac predsednika Zaharijeva, a građanima je onemogućeno da ostvare pravo izbora  „pretvorivši građane opštine Bosilegrad u ekonomski zavisne podanike ucenjujući ih da njemu prodaju svoje glasove na izborima“.

„Radno sposobni lјudi pretvoreni su u socijalne slučajeve koji zavise od milosti predsednika opštine. Vladimir Zaharijev je uzurpirao suverena prava građana garantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije i pretvorio ih u taoce svoje lične vlasti. Zato  protestujemo i obraćamo se najvišim državnim instucijama kako bi u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, konsolidovali stanje u našoj opštini i ostvarili svoja lјudska i građanska prava koja pripadaju svim slobodnim lјudima na planeti“, navodi se između ostalog u ovom pismu.

Građani tvrde da je uzurpiran i lokalni budžet i da se pare troše na besmislice, a ne na projekte koji će poboljšati život u ovoj sredini.

Tako kao besmislicu navode da je ove godine planirano izdvajanje miliona za akva park, a bazen nije završen od 2015. godine.

Ova stavka milionima će se finansirati i naredne dve godine, što znači da se još neće završiti. Prema budžetu, koji je nešto više od 762 miliona dinara, za ovu godinu kapitalnim projektima se naziva na prime „Rekonstrukcija fasade, ugradnja sistema za ventilaciju sa rekuperacijom i zamena postojećih svetiljki LED svetiljkama na zgradi opštine Bosilegrad“, za šta je namenjeno 9,2 miliona dinara. To znači da će se za ventilator i sijalice za opštinsku zgradu potrošiti skoro deset miliona dinara.

Tu je i prenamena zgrade bivše Veterinarske stanice u objekat socijalne zaštite za smeštaj starijih, iznemoglih, socijalno, porodičnom, seksualnom i drugim terorom ugroženih lica u Bosilegradu. Za to će se utrošiti čak 54,2 miliona dinara. I tu nije kraj, već će se za uređenje centralnog dela Bosilegrada dati 9,6 miliona.

Stanovnika je svake godine sve manje, životna sredina je ozbiljno narušena, a građani sumnjaju da će se otvoriti još dva rudnika zlata I srebra, pored dva rudnika koja postoje. Na kraju, zaključuju, ova sredina se gasi, a prvi čovek Bosilegrada je po njima kriv za sve to.

Da li će uspeti da dođu do predsednika Vučića, čija je poseta Bosilegradu planirana od 13.45 do 14.45 časova ostaje da se vidi.

B.Roganović

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare