Zašto su Leskovčani nezainteresovani za antikorupcijske aktivnosti?

Koliko god to na prvi pogled bila poražavajuća vest da u Leskovcu nije izabran Lokalni antikorupcijski plan jer se na konkurs prijavalio samo jedno lice, toliko je dobro da nije ostala skrivena, već je izvedena na svetlo dana. Tako smo, hteli to ili ne, prinuđeni da se sa istinom suočimo. Navedenu činjenicu treba posmatrati sa više aspekata za šta je svakako potrebno i malo više vremena nego što ga za prvo reagovanje  ima nezavisni istraživač, koji je od Leskovca udaljen oko 250 kilometara.

Šta mogu biti razlozi nezainteresovanosti Leskovčana za antikorupcijske aktivnosti?

Pre nego se upustim u ad hok razmatranje, navedenog pitanja, postaviću kontra pitanje: da li je odsustvo prijava na navedeni konkurs odraz nezainteresovanosti Leskovčana, ili je u pitanju nešto drugo? Šta bi to drugo moglo da bude? Na prvom mestu, to je odsustvo informacije o konkursu. Ne znam da li je to slučaj u Leskovcu, ali u nekim drugim gradovima, takav konkurs se objavi na sajtu grada, i to u nekom prilično skrivenom delu, tako da ostane ne primećen. Dalje, kao što vidimo u predmetnoj vesti Rešetke, uslovi za izbor članova komisiji su veoma zahtevni, a procedura je prilično komplikovana.

Na kraju reću ću ono što smatram glavnim razlogom. To je procena potencijalnih kandidata da članstvom u takvoj, po njima „nameštenoj“ komisiji, neće ni malo doprineti borbi protiv korupcije. S toga se lako zaključuje, da i oni koji imaju kredibilitet da budu članovi tog petočlanog tela, ne žele da budu zloupotrebljeni.

Kakvi su primeri u drugim sredinama? Iz prve ruke, kao aktuelni kandidat za člana Pokrajinske antikorupcijske komisije Vojvodine, reću ću, da je konkurs po strogim pravilima i detaljnoj proceduri sproveden u leto 2019. godine. Šestočlana komisija za izbor antikorupcije komisije, detaljno je obavila svoj posao i dala predloge. Bilo je logično da već do kraja leta 2019.godine antikorupcijsko telo bude i zvanično izabrano. Pa, šta mislite da li je? Ne mučite se, naravno da nije, niti će u dogledno vreme biti izabrano. S toga se može postaviti pitanje da li smo mi, kandidati za tu komisiju, svojim aktivnim učešćem u izbornom postupku samo dali legitimitet nečemu što je, čini se, sušta suprotnost borbi protiv korupcije.

I ovom prilikom pozvaću se na primenjeni (kvazi)naučni stav Kukulovčana. Oni su  juna 2020. godine jasno pokazali šta u Srbiji na delu znači vladavina prava, u koju svakako spada i borba protiv, ili za političku korupciju.

Navedeni događaj zaslužuje dalje istraživanje, čak nas i obavezuje da mu posvetimo posebnu pažnju, te se nadam da ću ovim pokrenutu raspravu.

U Pančevu, 19.juna 2021. oko 23,30


Siniša Janković je predstavnik Instituta za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, koja je u prethodnih mesec dana imala nekoliko aktivnosti iz oblasti vladavine prava u Leskovcu i Kukulovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U Kukulovcima? Selo je Kukulovce a ne Kukulovci pa da bude u Kukulovcima. Isto tako znaju nepismeni da napisu u Vlasotincima ili u Vinarcima! Cak je i vecini leskovcana ovo smesno iako se zna da vecina leskovcana koristi samo nominativ. 😉