Advokati podneli zahtev za potpunu obustavu rada

Danas u 13 časova su advokati advokatske komore Niš predali peticiju za uvođenje protestne obustave rada. Peticiju je potpisalo više od 650 advokata, što čini apsolutni većinu svih članova.

Time su advokati niške komore jasno stavili do znanja da ovo nije problem i razlog za nezadovoljstvo samo malog broja advokata, koji se bave „bankarskim sporovima“ već svih advokata kojima je stalo do očuvanja pravne sigurnosti i pravne države.

Zahtev inicijative je potpuna obustava rada do povlačenja dopune, kojim je preinačen stav iz 2018. godine i kojim je odstupljeno od dosadašnje prakse i preko 100.000 uniformnih odluka.

“Opet ukazujemo da se na ovaj način u potpunosti menja dosadašnja ustaljena sudska i praksa u korist banaka čime se stvara nezapamćena pravna nesigurnost izazvana od strane „čuvara“ pravne sigurnosti VKS-a”, kaže advokat Andrija Krasić.

Inače, u subotu 2. oktobra, sa početkom u 14 časova, održaće se veliki advokatski i narodni protest protiv sudsko-bankarske pljačke naroda pod sloganom Ni korak nazad ispred Ustavnog suda, Bulevar Kralja Aleksandra 15, u Beogradu.

Podsetimo, Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane koji su ih tužili da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31.12.2021. godine.

Uputili su saopštenje, kako je navedeno, povodom različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na svojoj sednici od 16.09.2021. godine.

“Udruženje banaka Srbije p.u. obaveštava javnost da banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17.09.2021. godine, po osnovima na koje se odnose gore navedeni stavovi Vrhovnog kasacionog suda, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31.12.2021. godine, jer će se u tim slučajevima banka odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove”, stoji u saopštenju.

Advokati širom zemlje protestovali su prošle nedelje zbog „katastrofalne odluke“ Vrhovnog kasacionog suda da banke mogu da nastave da naplaćuju troškove obrade kredita, bez obaveze obrazlaganja tih troškova.

POVEZANO:


Stigla prva presuda: Nišlija mora da plati sudske troškove banci “Intesa”

Advokat Andrija Krasić: Zabili su nož u leđa, kako svim građanima, tako i sudijama!


U Advokatskoj komori Niša osuđivali su kolege koji su zbog toga štrajkovali.

Predsednik Advokatske komore Niš Goran Pantić čak tvrdi da je protiv odluke VKS-a o troškovima obrade bankarskih kredita zapravo protestovao mali broj advokata, već samo oni koji su u tim postupcima imali koristi.

“Vrlo mali je broj advokata koji to rade. Ja neću sada da ulazim u detalje. Mi znamo kako rade. Mi znamo kako dobijaju punomoćja. Mi znamo da oni svoje klijente  i ne znaju. Ovi protesti koji su se desili u Beogradu, Nišu i Leskovcu su bili skupovi malog broja advokata a više udruženja  koja to rade sa građanima”, kazao je Pantić za RTS.

Advokat Dragoslav Ljubičanović, sa druge strane, tvrdi da ne postoji nijedan advokat koji je zadovoljan ovim stavovima Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

„Možda postoje neke kolege koje zastupaju banke, ali to je već njihov profesionalni odnos sa bankama, a ne zato što se slažu sa stavom VKS. Ovde nije suština da li ćemo biti na ulici ili na protestima, već da li je stav VKS utemeljen u zakonima i u praksi ove zemlje ili nije. Mi smatramo da nije“, naglasio je Ljubičanović.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare