Borcu za radnička prava „šamar“, otkaz i tužbe, a izrabljivačima nagrada

Ako je neko trebalo da ove ili prošle godine dobije Oktobarsku nagradu grada Leskovca, onda je to naš sugrađanin Predrag Stojanović, sindikalista iz “Jure”, kome je nakon što je ukazao na kršenje radničkih prava ova inostrana kompanija uručila otkaz, a zatim ga i tužila zbog navodnog urušavanja njihovog ugleda.

Muke ovog pravog borca i heroja se nastavljaju jer, iako je država Srbija bila naložila kompaniji da ovog sindikalca vratio na posao, “Jura” se o to bila oglušila i oterala ga sa fabričke kapije.

Danas se ovaj čovek, samo zato što je kazao istinu i tražio pravdu (za sebe, ali i sve svoje kolege), nosi sa nekoliko sudskih sporova koji su pokrenuti protiv njega.

POVEZANO:


Sindikalista iz Jure: Država je ostavila radnike na cedilu

Sindikalac Predrag Stojanović dobio otkaz u Juri, rešenje mu uručio poštar

Unije svetskih i evropskih sindikalaca traže od minsitarke za rad da se prestane sa diskriminacijom radnika u leskovačkoj Juri i da se Peđa smesta vrati na posao

PRESEDAN: “Jura” se oglušila o naredbu države Srbije da se Peđa vrati na posao – VIDEO


Što bi rekao lekar i građanski aktivista iz ovog grada Aleksandar Rangelov, samo podanik pristaje na eksploataciju, a građanin ne.

“Zašto je važno podanike političkipravno opismeniti? Zato što samo tako mogu postati građani! Podanik pristaje na eksploataciju, a građanin ne! Kada raščlanite bilo koji društveni problem, vi otkrijete da je u pitanju političko-pravni razlog”, komentariše Rangelov.

Ali, avaj, u Srbiji, pa tako i u Leskovcu, odavno je postalo nenormalno ono što je normalno i obrnuto, pa umesto da se jedinom borcu za prava preko 10.000 ljudi koji rade u inostranim kompanijama u ovom gradu dodeli jedno značajno priznanje, ili da mu se barem kaže hvala, nagrada se dodeljuje izrabljivačima.

PROČITAJTE VIŠE:


Oktobarska nagrada Leskovca i “Aptivu” koji je zvanično kažnjen zbog izrabljivanja radnika u ovom gradu

Kako smo došli do toga da su bolnička nosila postala normalan rekvizit u leskovačkim fabrikama


Mi bi, ipak, da tu Komisiju, koja je odlučivala, po ko zna čijem nahođenju, o dodeljivanju oktobarskih nagrada (koje godinu za godinom gube na smislu i svom značaju) podsetimo na sve što se dešavalo u nagrađenom “Aptivu”.

Gospodo, ako ste slučajno zaboravili, ovo preduzeće u žižu javnosti prvo je dospelo nakon što je objavljena priča o tome da je radnicima dato da potpišu izjavu da „dobrovoljno žele da rade po 12 sati dnevno u periodu dužem od mesec dana“.

U javnosti je najpre buknula priča zaposlenih koji su bili primorani da potpisuju izjavu u kojoj se odriču prava na ograničeno radno vreme kod poslodavca. Ne samo to, lokalni lekar je uvideo nešto što je okarakterisao „sindromom Aptiv“, a koji je primetio kod izmorenih radnica te firme.

Zaposleni te kompanije se u toj izjavi, faktički odriču prava na naknadu štete za konsekvence koje proističu iz takve postavke radnog vremena. Takođe i posledicama, u vidu potencijalnog povređivanja radnika usled premora i neodgovarajuće zaštite u sistemu rada.

Rukovodioci su pronašli najoriginalniji mogući način da pokažu svoju humanu stranu. Rasporedili su dovoljan broj nosila za radnike koji kolabiraju.

Posle toga se saznalo i za „sindrom Aptiva“. Lokalni ortoped, Aleksandar Rangelov, tako je nazvao stanje kod „nove sorte“ bolesnika, a njih čine većinom mlade žene koje pate od išijasa, lumbaga, upale tetiva i tetivnih ovojnica i tako dalje.

Kompanija Aptiv je 2019. godine iz budžeta Srbije dobila 7,5 miliona evra subvencija za zapošljavanje 2.000 radnika – a 2020. ponovo dobija subvencije u istom iznosu, s tim da tada zapošljava 700 radnika.

Odmah početkom 2021. broj zaposlenih smanjen je za 1.000 “u skladu sa trenutnim poslovnim potrebama.” U Aptivu je za samo 2 meseca bez posla ostalo ili poslato na prinudni odmor oko hiljadu ljudi, a radnici tvrde da su o tome, da više ne dolaze na posao, uglavnom obaveštavani putem SMS poruka ili mejlom.

EVO VAM SVE – CRNO NA BELO:


Pojedini radnici u “Aptivu” će od sutra raditi i 60 sati nedeljno, rukovodstvo spremilo nosila

U “Aptivu” radnike teraju da dobrovoljno potpišu da će raditi po 12 sati dnevno, oni rukovodstvu ispevali pesmicu

Inspektori rada ustanovili kršenje Zakona o radu u “Aptivu”, sindikalisti očekuju pokretanje prekršajnog postupka

„Aptivu“ zbog kršenja Zakona o radu preti kazna od milion i po dinara


 

Na kraju, imamo samo samo jedno pitanje za vas, gospodo iz  Odbora za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja Skupštine grada:

Nije li vas sramota?”.

A zbog svega očiglednog i gore navedenog, zbog Peđe, zbog radnika koji su nas u proteklih sedam meseci konstantno kontaktirali, molili i vapili za pomoć, za to da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju na poslu, ali uz dužno poštovanje većini dobitnika nekada prestižne Oktobarske nagrade, novinari redakcije Rešetka odlučili su da bojkotuju ovu šaradu i ne izveštavaju sa Svečane sednice grada Leskovca 11. oktobra, kada će medalje i povelje biti uručene nagrađenima.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bravo sve je postalo maskenbal pa i nagrade .
Kakve se nagrade dele ordenja ….