Jablanica nadomak Leskovca zatrpana smećem – Postoji način da prijavite zagađenje voda

Pre tačno deset godina članovi Udruženja ekstremnih sportista u Vranju snimili su film o zagađenju Južne Morave pod nazivom „Tužna Morava“ i pokrenuli akcije čišćenja obala i rečnog korita. Sada je izgleda vreme da isto učine za Jablanicu jer je reka prepuna raznog otpada, a od prizora koje smo danas uslikali može samo da se zaplače.

Najveći zagađivači, prema svemu sudeći su meštani okolnih sela jer u koritu reke uglavnom “gazduje” poljoprivredni otpad, kese od raznoraznih hemikalija koje seljaci koriste prilikom obrade oranica, ali smo naišli i na građevinski material.

„I nije samo to. U Jablanicu se često ispuštaju materije iz okolnih klanica, hemikalije koje u nju bacaju sami poljoprivrednici… Reka je bukvalno umrla“, tvrde preostali ribolovci koji sve ređe pecaju u ovoj reci.

Fotografije reke Jablanice kojom pluta na hiljade plastičnih flaša, a koje smo objavili pre nešto manje od godinu dana, izazvale su lavinu komentara na Fejsbuku jer beleže šokantan prizor.

I one su, kao i ove danas, uslikane kod Turekovca. Ako ništa drugo, tužno svedoče koliko je plastika zlo i koliko ne vodimo računa o našoj okolini.

Reka Jablanica spada u redove reka prvog reda o kojima se stara državno preduzeće „Srbijavode“. Ona se sa svojim smećen uliva i Južnu Moravu.


Kako i kome možete da prijavite zagađenje voda?

U izveštaju Zavoda za javno zdravlje Leskovac o kvalitetu površinskih voda na teritoriji grada Leskovca za period 2020 – 2021 godine se navodi da su na svim mernim mestima reke imale umereni ekološki status ali da su u pojedinačnim merenjima zabeležen i loš ekološki status Južne Morave, Veternice, Jablanice i Vučjanke.

Ukoliko primetite da je u obližnju reku ispuštena neka štetna materija, ako je voda promenila boju/miris ili sumnjate da reku neko zagađuje obratite se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca – Inspekciji za zaštitu životne sredine. Ovom organu prijavu možete uputiti:

– pisanim putem (preporučenom pošiljkom na adresu Trg revolucije 45/7 ili na pisarnici u zgradi Osmospratnice). Obrazac prijave možete pronaći na našoj internet stranici;
– elektronskim putem (na adresu inspekcija@gradleskovac.org)

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili poteškoća sa podnošenjem prijave, ili niste zadovoljni postupanjem nadležnog organa i potrebna vam je pomoć, možete se obratiti našem timu putem ovog mejla.

Ako u svojoj okolini prepoznajete ekološki problem (zagađenje vode, vazduha, zemljišta i slično) za koji smatrate da je potrebno da se što pre reši, popunite formular. Tim 42 će se obratiti nadležnim službama, pružati pravnu i administrativnu podršku u toku postupka u cilju rešavanja problema. Portal Rešetka će informisati javnost o ekološkim problemima sa kojima se građani suočavaju.

Upitnik je potpuno anoniman. Ukoliko želite, možete nam ostaviti podatke kako bismo vas informisali o daljem procesu i uključili u kreiranje priloga, ali ovo NIJE OBAVEZNO.


Tekst i video je nastao u okviru projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva i većem učešću građana“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.