Jak nacionalni savez mlekara kreće iz Leskovca i Niša

Foto: Fejsbuk / Privatna arhiva

U Srbiji će u martu biti osnovano prvo nacionalno udruženje proizvođača mleka koje će okupiti farmere iz 17 regija. Nedavno je o ovome razmatrano na sastancima sa proizvođačima u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu gde je, s obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, odlučeno da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima.

Kako je za Politiku rekla Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda vreme je da se i u Srbiji formira jak savez koji će ujediniti što više proizvođača i boriti se za njihove interese.

Pad potražnje za mlečnim proizvodima zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane i do 100 odsto i ostalih inputa u proizvodnji doveli su proizvođače u težak položaj.

“Kada se sve ovo udruži sa izuzetno niskom cenom mleka u otkupu, koja je čak na nivou ispod one koju smo imali 2010, možemo slobodno reći da je protekla godina bila jedna od najlošijih za proizvodnju mleka. Prosečna cena iz 2015. od 42 dinara je sada san”, naglasila je Bugarski.

Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva. Bugarski napominje da na jugu Srbije cena ide čak i od 25 dinara pa naviše, što je neverovatno i neodrživo.

Podsetimo, proizvođači mleka u Srbiji početkom decembra prošle godine uputili su poziv na razgovor direktoru „Imleka” kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu. Nije poznato da li je taj sastanak u međuvremenu održan. Farmeri su, nekoliko meseci ranije, prvi put upozorili da je proizvođačka cena mleka u Srbiji bila 56 dinara, što je znatno više od onoga što njima plaćaju mlekare za sirovinu. Država je sa svoje strane povećala premiju sa sedam na 10 dinara po litru. Pojedine mlekare izašle su sa ponudom uvećanom za svega dva do tri dinara po litru mleka u otkupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.