Javna rasprava o proširenju deponije Željkovac i njene opasnosti po stanovništvo se pretvorila u farsu – VIDEO

Studija o proširenju deponije Željkovac nadomak Leskovca kojom gazduje PWW dokazala je da se na njoj može desiti niz opasnosti usled nekontrolisanof paljenja deponijskog gasa i izazivanja požara i eksplozije, kao i usled izlivanja hemikalija za tretman procednih voda iz same deponije, kao i da u samom otpadu mogu biti prisutni teški metali koji su toksični za biljke, životinje i čoveka ukoliko se nađu u lancu ishrane.

Međutim, pokušaj javne rasprave o ovako ozbiljnoj temi, koja je održana danas u centru za stručno usavršavanje u Leskovcu, pretvorio se u farsu , pre svega zbog predstavnika Ministasrtva životne sredine koji se uključivao onlajn, trebalo je da drži prezentaciju, ali on istu nije ni slušao i stalno govorio sa nekim drugim u svojoj kancelariji u Beogradu.

A kada su građani počeli da iznose svoje stavove, prekidao ih je, nepovezano davao odgovore i sugestije, što je na kraju rezultiralo tim da se učesnici pokupe i napuste salu u kojoj je ona održana.

„Evo, poštovani građani, ovo je tipičan primer naše vlasti i kako (ne)ozbiljno pristupa problemu“, prokomentarisao je na raspravi opozicioni odbornik Nebojša Cakić.

Kada je pokušao da dobije odgovor kakoje ministarstvo dalo dozvolu za proširenje deponije ukoliko je pre toga gradska Uprava za zaštitu životne sredine izdala rešenje o zabrani istog, menadžer reciklaže u Kompaniji PWW Bratislav Nešić sugerisao je da mu se na to pitanje ne odgovori.

On se sve vreme prilikom izlaganja Cakića smejao.

Vi ste samo dokazali ovom studijom ono što sam ja pričao godinama u lokalnom parlamentu, a to je da se na vašoj deponiji odlaže opasan otpad, da postoji mogućnost izazivanja katastrofe, a ako se ona, ne daj Bože zapali, pocrkaćemo kao miševi“, konstatovao je Cakić.

On je ponovio svoja saznanja, pa ih je prisutnima i dokimentovao, da se svakog meseca na desetine tona opasnog otpada odlaže na deponiju Željkovac u Leskovcu, što je i zaključak gradske Komisije za praćenje dovoženja komunalnog čvrstog otpada, samo što na to niko ne reaguje.

Cakić je kazao da se svi odgovorni u lokalnoj samoupravi bukvalno prave da ne odnosno pravili su se da ne znaju da je data dozvola za preradu opasnog otpada, te da on tu dolazi iz cele Srbije.

„Dozvolu za preradu opasnog otpada na deponiji u Željkovcu je 2014. godine podpisala ministarka Zorana Mihajlović. Mi otada pričamo o ovom problemu.Ona nije mogla i smela to da uradi jer je ugovor između grada i PWW-a to zabranjivao“, naglasio je Cakić.

Da se javna rasprava pretvorila u farsu konstatovali su i ostali građani, kao i novinari, koji su hteli da postave pitanja predstavniku ministarstva, ali su ti pokušaji izgledali tragikomično, što možete i videti u donjem video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare