Jedna od novih mera razbesnela roditelje: Lekarsko opravdanje obavezno za svaki izostanak

Foto: iStockphoto

Dok se neki vesele pod šatrom, pevaju na koncertima, festivalima, utakmicama, bez maski i fizičke distance, dotle deca, ali ni roditelji, pa ni učitelji, u školama, više ne mogu da pohvataju koje sve mere su im obavezujuće i koliko ih ima. Najnovija mera koja će tokom ove školske godine biti aktuelna u pojedinim osnovnim školama u Srbiji, razbesnela je roditelje. Odlukom nekolicine direktora, nalaže se da ukoliko učenik izostane samo jedan dan sa nastave, mora doneti lekarsko opravdanje, bez obzira na razlog odsustvovanja s časova.

U tek nekoliko osnovnih škola u Srbiji doneta je, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva prosvete, ovakva odluka, na koju su roditelji burno reagovali.

„Svako ko ima malu decu zna koliko su osetljiva na prehlade, a mnoga pate i od alergija. Ako detetu curi nos ili se nakašlje nekoliko puta, u obavezi smo da ga istog momenta povučemo iz škole i vodimo u dom zdavlja, gde je veća verovatnoća da će se zaraziti koronom ili nekim drugim virusom, dok čekamo u gužvi da nas pedijatar primi. Ako je dete odustno jer je putovalo na jedan dan, ili je možda imalo takmičenje u nekom sportu, ili bilo kod zubara, pa ostalo kod kuće, opet moramo ići kod pedijatra po opravdanje. Tako da više od pola dana koje neće provesti u školi, provešće u čekaonici doma zdravlja. Možda neko misli da ne shvatamo ozbiljno situaciju, ali ovo nema veze sa tim, ovo je maltretiranje i dece i roditelja, i nećemo pristati na tako nešto“ kaže Mirjana L., majka jednog učenika.

Ovu meru roditeljima su saopštili učitelji na roditeljskim sastancima tokom protekle nedelje, rekavši da ne postoji način da se novo pravilo škole izbegne, i da bez obzira na razlog, zašto je dete odsustvovalo jedan dan, lekarsko opravdanje moraju doneti i uveriti kolektiv da je učenik zdrav.

„Ovo je postalo jezivo. Pristali smo nekako da organizujemo školovanje od kuće u jednom periodu, deca se nisu družila, odeljenja su bila prepolovljena, nisu iši na izlete, rekreativne nastave, potpuno su se otuđili, fizičko vaspitanje nije postojalo čak godinu dana. Na sve smo pristali kao roditelji dok na televiziji gledamo one koji nam mere propisuju kako se šepure po raznim proslavama bez maski i distance, i prave i nas i našu decu budalama. I sad posle svega treba da vukljamo mališane po domovima zdravlja i onda kad nemaju nijedan simptom korone, niti bilo koje druge bolesti, samo zato što su iz nekog razloga odsustvovali iz škole jedan dan“, revoltiran je Stevan J., otac učenice četvrtog razreda osnovne škole.

Naime, prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da 48 sati izostanka učenika iz škole pravda roditelj, pisanom izjavom ili dolaskom u školu. U nekim ustanovama i do tri dana odsustvovanja ne traže lekarsko opravdanje, što je do nedavno svuda bila praksa.

„U našoj školi do tri dana izostanka mogu da opravdaju roditelji. Međutim sada škole imaju mogućnost da unutar ustanove odluče kako će funkcionisati u vreme pandemije. Znam da je u pojedinim školama doneta odluka da i jedan dan izostanka pravda lekar, dok je u većini, rekla bih, ostala praksa kao i pre korone. Kao učitelj i pedagog mislim da je veoma naporno da dete provodi dan u domu zdravlja, ako nema simptome bolesti, a iz nekog drugog razloga je bilo sprečeno da dođe na časove. Kada učenici imaju simptome virusa, onda oni svakako ne dolaze nekoliko dana na nastavu, to nikada nije samo jedan dan“ objašnjava za Nova.rs Nataša Vasić, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu.

U Ministarstvu prosvete, nezvanično saznajemo da već nekoliko dana stižu žalbe roditelja na sprovođenje mera u pojedinim školama u Srbiji, na šta će ministar, nadamo se, uskoro reagovati.

„Mere štite zdravlje, ne odstupam od zakona“

Na pitanje zašto je neophodno da lekar pravda učenicima jedan dan izostanka iz škole bez obzira na razlog odsustva, direktorka OŠ „Laza Kostić“ dr Dubravka Tomić, nije jasno odgovorila, ali smatra da su sve mere koje uvodi ova ustanova u interesu zaštite zdravlja dece i zaposlenih.

„Naši učenici izostaju na dan ili nekoliko časova ako idu na neki tretman (posebno deca sa posebnim potrebama), a to nam najave roditelji. Druga situacija za izostajanje sa nastave je ako su deca bolesna. Naša je obaveza da štitimo veliki broj učenika i zaposlenih. Naša škola ima 1.100 učenika i 100 zaposlenih. U ovim grupama imamo i veliki broj dece koja ne smeju biti izložena nijednom virusu, a kamoli ovom koji je trenutno najzastupljeniji. Ista situacija je i sa zaposlenima koji su u direktnom riziku zbog prirode posla“, kaže Tomić.

Ona naglašava da je do sada bila praksa da roditelji pravdaju izostanke, ako je dete odsutno iz škole do tri dana.

„Ipak, moram naglasiti da i u ovoj situaciji, osim ako nisu i sami lekari, roditelji jesu u zakonskoj obavezi da se brinu i staraju o svojoj deci i vode ih kod lekara, brinu se o njihovom zdravlju. Takođe su u zakonskoj obavezi da ne ugrožavaju zdravlje druge dece. Iz svega navedenog proizilazi da nisam ja kao odgovorno lice odstupila od zakona i pravila i promenila praksu, jer se za bolest uvek donosilo opravdanje“ zaključuje direktorka.

U Ministarstvu prosvete za kažu da svaka škola uređuje način pravdanja izostanaka svojim aktima.

„Zakonom je definisana odgovornost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika da pravda izostanke učenika, najkasnije u roku od osam dana od dana izostanka učenika sa nastave i to odgovarajućom lekarskom ili drugom relevantnom dokumentacijom. Ipak, škole same, svojim aktima, regulišu, odnosno bliže uređuju način kako roditelji pravdaju izostajanje dece. Najčešća praksa je da škole pravdaju ukupno dva dana u toku školske godine (po jedan dan u polugodištu) ili ukupno tri nevezana dana u toku jedne školske godine, na osnovu izjave/obaveštenja koje potpisuje roditelj“, kažu u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *