Masovno trovanje radnika u „Magni“: Sumnja se bar na dva krivična dela

Advokat Bratislav Stojanović iz Niša, čija je specijalnost bezbednost na radu, najavio je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u ime jednog od radnika „Magne“ iz Aleksinca, u kojoj su se za 24 sata otrovala 162 radnika pod još nerazjašnjenim okolnostima.

On smatra da u incidentima u fabrici „Magna“ postoje elementi bar dva krivična dela i jednog privrednog prestupa.

“Postoji sumnja da je učinjeno krivično delo izazivanja opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu za koje je zakonom zaprećena kazna zatvora do pet godina, kao i krivično delo laka telesna povreda. Moguće je da su počinjena još neka krivična dela, o tome mogu da govorim nakon što se bolje upoznam sa predmetom. Videćemo protiv koga će sve biti podneta krivična prijava”, ističe Stojanović za Blic.

On je dobio punomoćje od jednog radnika koji je, na sreću, samo lakše povređen u ovom incidentu.

Stojanović podvlači da je novi Zakon o bezbednosti na radu počeo da se primenjuje prošle godine i da on propisuje određene obaveze poslodavca koje se odnose na bezbednost radnog okruženja.

“Kompanija u kojoj su zaposleni radnici po zakonu je obavezna da preduzme sve mere kako bi obezbedila njihovu sigurnost na radnom mestu a sumnja se da u ovom slučaju to nije urađeno na pravi način. Radnici su u pogonu, na svojim radnim mestima, morali da imaju zaštitne maske ali i da ventilacija bude adekvatna kako bi se isparenja od lepka izbacila iz proizvodne hale te da radnici na svakih 45 minuta do jedan sat imaju 15 minuta pauze, kako bi mogli da se odmore i sklone iz tog okruženja, kaže Stojanović.

On ističe da zakon jasno propisuje obavezu poslodavaca da izvrše i takozvanu „procenu rizika“ za sva radna mesta, da su zaposleni morali da prođu obuku o prepoznavanju znakova trovanja, te da će biti provereno da li je to učinjeno.

“Kazna za nepostupanje po ovim odredbama zakona iznosi tri miliona dinara”, dodaje Stojanović.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *