Ministarstvo sprema krivičnu prijavu zbog nastradalih u rudniku „Soko“

Rudnik Soko / Printscreen

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će Ministarstvo predati krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu jer misli da ima elemenata krivične odgovornosti za nesreću u rudniku „Soko“, imajući u vidu da su prema nalazima inspekcije utvrđeni propusti.

Zorana Mihajlović je rekla da je Ministarstvo rudarstva i energetike inspekcijski nalaz završilo i on se nalazi na sajtu.

Nismo želeli da govorimo dok Osnovno Tužilaštvo u Aleksincu ne kaže stav. Kada su rekli da nema odgovornosti, čitav tim u Ministarstvu radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek, i u dobrom i u lošem ima odgovornosti. Mi ćemo predati Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu kad je završimo, a naravno da porodice mogu i treba da daju prigovor tužilaštvu u Aleksincu i pozivam ih da to urade“, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

Osam rudara je stradalo u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje, 1. aprila 2022. godine.

„To je zakonska obaveza, a postoji i moralna obaveza, jer je osam rudara poginulo, 20 je povređeno. Porodice su ostali bez svojih najbližih. Ne mogu da pogledam te ljude u oči, dok se sve ne reši i ne ispita do kraja. To zaista jeste visokorizičan rudnik, ali mi moramo zbog budućih rudnika i budućeg rada i zbog svega da utvrdimo šta se tačno dogodilo, jer mislimo da ima elemenata za krivičnu odgovornost, imajući u vidu da nije bilo važećih odobrenja za izvođenje radova i drugih propusta učinimo sve da se tako nešto nikada više ne desi. Očekujem u narednih desetak dana da krivična prijava bude predata“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

„Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrednost nekih naših mineralnih sirovina se procenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi hteli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zato smo hteli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudnicima budu mnogo drugačiji od onoga kako je sada, posebno kada je reč o podzemnoj eksploataciji“, rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.