Na otvaranju SOS offisa priznali da nemaju licencu za rad sa žrtvama nasilja, nadležne institucije se od njih ograđuju

Na današnjem otvaranju SOS offis kancelarije u Leskovcu za žrtve porodičnog nasilja i nasilja u partnerskim odnosima i za decu žrtve nasilja, nije se pojavila ni ministarka Zorana Mihajlović, kako je to bilo najavljeno, a izostala je i podrška svih nadležnih institucija, počev od policije do gradskog Centra za socijalni rad.

Iako je u Udruženju samohranih roditelja Leskovca Tate i Mame U-TiM, koje otvara ovu kancelariju preko projekta socijalne zaštite koji sufinansira grad Leskovac, navedeno da imaju saradnju sa nadležnim institucijama, u Centru za socijalni rad to kategorično demantuju.

Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad Leskovac

“Mi nemamo nikakvu saradnju sa pomenutim udruženjem, a zvanično nismo ni obavešteni o otvaranju te kancelarije. I da smo zvanično obavešteni ne bi se odazvali tom pozivu jer nismo dobili nikakvu informaciju o tome da li je to udruženje licencirano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, a vezano za poslove socijalne zaštite. Takođe, tvrdim da ni jedan stručni radnik Centra za socijalni rad nije uključen u bilo kakvu aktivnost tog udruženja i rada kancelarije, a ako i bude, biće zakonski sankcionisan”, kazao je za Rešetku direktor ove institucije Predrag Momčilović.

Inače, na svečanom otvaranju SOS offisa, aktivisti Udruženja U-TiM su priznali da nemaju potrebne sertifikate za obavljanje stručne pomoći žrtvama nasilja.

“Mi sertifikate još uvek nemamo, ali morali smo da otvorimo kancelariju kako bi ispoštovali rokove koji stoje u projektu koji je odobrio grad Leskovac”, kazao je predsednik udruženja i zamenik direktora SOS offisa Miodrag Stanković.

Na konstatciju pristunih novinara da se čitavoj organizaciji i pružanju usluga najosetljivijoj ugroženoj društvenoj grupi pristupilo neozbiljno, te da postoji sumnja da je u celoj priči zakazao sistem, s obzirom da im je uopšte dozvoljeno da otvore kancelariju koja će pružati određene usluge žrtvama nasilja, Stanković je pokušao da manipuliše činjenicama, a zatim navodio da se u njegovom timu nalaze stručni ljudi sa diplomama, koji će moći da rade sa žrtvama nasilja.

“U timu imamo socijalnu radnicu i psihoterapeuta Marinu stefanović Momčilović, psihologe Aleksandra Spasića i Katarinu Bogdanović, advokate Vladimira Stojanovića i Filipa Nešića, kao i lekara Slavišu Stojića…”, nabrojao je Stanković.

Otvaranju kancelarije nije prisustvovao niko od njih sem Bogdanovićeve, a za izostanak ministarke je kazao da je načuo da ona ima koronu, pa da zbog toga nije došla.

“Tačno je da mi nemamo trenutno obučene ljude koji će se javljati žrtvama nasilja na telefon, ali to ćemo regulisati vremenom. Naš posao će biti da sa njima razgovaramo, pa čak i to da ova kancelarija funkcioniše i kao određeni vid prihvatilišta za žrtve nasilje, odakle ćemo o događajima obavestiti Centar za socijalni rad i policiju, koje će preuzeti dalje zakonsko postupanje”, pokušao je da objasni Stanković.

Predrag Momčilović kaže da će oni svakako reagovati ako bilo ko Centru za socijalni rad prijavi bilo kakvu vrstu nasilja.

“Jer nasilje može da prijavi svako. I pojedinac i udruženje i zdravstvena ili obrazovna institucija, a naša je obaveza da reagujemo dalje po zakonu. Ipak, moje lično mišljenje je da neko ko nema izvršenu obuku i licencu za rade sa žrtvama nasilja, to nikako ne bi smeo da radi. A da li neko radi u skladu sa zakonima ove zemlje nadležna je policijska uprava, odnosno Minsitarstvo unutrašnjih poslova”, zaključuje Momčilović, dodajući da Centar za socijalni rad ima zakonsku obavezu da sarađuje i da bude uputni organ svim udruženjima socijalne zaštite koji su licencirani od strane nadležnog ministarstva.

Udruženje samohranih roditelja Leskovca Tate i Mame U-TiM dobilo je ove godine 250.000 dinara za projekat otvaranja SOS offisa.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ajde bre policijo!!! Ko je odobrio pare udruzenju koje ne ispunjava uslove konkursa …

Licenca se dobija nakon 2 godine bavljenja odredjenim aktivnostima.
Tako da…..
Direktor centra je pravnik i to bi morao znati. Kao i novinar koji to potencira.
Znaci ova kancelarija mora raditi ovaj posao 2 godine ovako da bi podneli zahtev za licencu.
Nije tesko citati zakon ako se vec pozivate na njega.
Za projektne aktivnosti ovog tipa licenca nije potrebna.

Pa evo palo mi na pamet. Završio sam srednju metalnu ali bih voleo da otvorim prihvatilište za sve žene žrtve nasilja, koje bi smeštao kod sebe u kući. Naravno projektno !

Miodrag Stanković osim što je manipulisao činjenicama, manipulisao je ceo život sistemom, kako Sudskim, Socijalnim, vojnim, apsolutno svim … Pitajte ga Marinkoviću imali neku presudu koja bi mu smetala da radi to što radi …i dal sme sa tom presudom da priiđe bilo kojoj žrtvi nasilja

Budi upola ko taj sto ga prozivas bices srećan.
Preko 100 porodica godisnje pomogne.

Isti oni koji su mu brata postavili za koordinatora u komunalnu policiju, a tatku dali oktobarsku nagradu