Posivela „pamučna pluća“ dokaz koliko je vazduh zapravo zagađen u Leskovcu

Bela „3D pamučna pluća“, postavljena krajemm decembra u dvorištu leskovačkog Zavoda za javno zdravlje promenila su boju i posivela, što bi trebalo da ukaže na visok stepen zagađenja vazduha u ovom gradu.

Bilbord u Leskovcu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“, a jedan je od 20 koji su postavljeni širom Srbije.

Zabrinjavajuć je statistički podatak da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu.

Prema građanskim merenjima, koncentracija PM čestica u Leskovcu je zabrinjavajuće visoka, što pokazuje da je vazduh opasan po zdravlje ljudi.

Tim 42 zagovarao je da se uvede merenje PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u vazduhu korišćenjem automatske merne stanice, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno. Oko 900 građana i građanki Leskovca podržalo je svojim potpisom našu inicijativu da se održi javna rasprava na temu zagađenja vazduha.

Na onlajn platformi je inicijativu podržalo više od 500 ljudi, a ona je umeđuvremenu odbijena od strane lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 komentara na “Posivela „pamučna pluća“ dokaz koliko je vazduh zapravo zagađen u Leskovcu

  1. ja bih zamolio novinare Rešetke sa Udruženjem u Leskovcu protiv zagađenja, da opet odu u fabriku Zdravlje Actavis i ispitaju, jer se njihov dimnjak puši uveče satima i to sada primećujemo svakodnevno. Primetim uveče oko pola 8 pa punih nekoliko sati, skoro do 11 uveče, a do kad ne znam jer posle odem da spavam. Šta se to toliko spaljuje? i koje materije. Dimnjak od prošlog leta puši punom parom!
    Molim da ispirate ovo i pišete više.
    Takođe kako da građani pređu na gas itd sta država čini jer ovaj ugalj, drva i ne daj bože pelet ugušiše sve živo. Posle „bio zdrav“ a oboleo od raka pluća ili nekog drugog.

  2. braćo, kod mene u kući filter za prečišćava je pocrni za 6 dana a ovo što je napolju bi trebalo da se skape.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.